Nepoštivanje kolektivnog ugovora

Liječnici u HNŽ-u 10. rujna stupaju u generalni štrajk

Od 1. srpnja. 2019. godine trebala je krenuti druga faza povećanja koeficijenta za obračun plaća no do toga nije došlo jer, kako navode iz Sindikata, županijska vlada nije u cijelosti preuzela svoj dio obaveza iz Kolektivnog ugovora.
Vijesti / Flash | 20. 08. 2019. u 10:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) odlučila je da će zbog nepoštovanja odredbi Kolektivnog ugovora članovi tog sindikata stupiti u generalni štrajk 10. rujna.

U izjavi za Fenu predsjednica Sindikata Marina Berberović podsjetila je da je prošle godine s Vladom HNŽ-a potpisan novi kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu kojim je predviđeno povećanja plaća doktora medicine i stomatologije u tri etape.

Od 1. srpnja. 2019. godine trebala je krenuti druga faza povećanja koeficijenta za obračun plaća no do toga nije došlo jer, kako navode iz Sindikata, županijska vlada nije u cijelosti preuzela svoj dio obaveza iz Kolektivnog ugovora, a same zdravstvene ustanove nemaju dovoljno sredstava da isplate uvećane plaće.

''Odlučili smo da 10. rujna stupamo u generalni štrajk do ispunjenja naših zahtjeva. Mi nemamo nikakvih novih zahtjeva već samo da se ispoštuje ono što je potpisano'', poručila je Berberović

Po njezinima riječima, Sindikat je početkom mjeseca podsjetio Vladu HNŽ-a da od 1. srpnja ide nova etapa povećanja plaća te je zatraženo da se održi sastanak ako je to potrebno. Međutim, do danas nitko iz županijske vlade nije reagirao i obratio se sindikalistima, dodala je Berberović.

 

Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNŽ-a potpisan je u srpnju prošle godine. Prilikom čina potpisivanja predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg kazao je kako provedba odredbi novog kolektivnog ugovora zahtjeva izdvajanje "značajnih financijskih sredstava" te dodao da je Vlada spremna zajedno s menadžmentima zdravstvenih ustanova i svima koji imaju obvezu skrbiti o zdravstvenom sustavu osigurati ta sredstva.

Kopirati
Drag cursor here to close