Vlada se ne drži obećanog

Liječnici u HNŽ-u stupaju u generalni štrajk?

''Nepoštivanje potpisanog kolektivnog ugovora sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije ukazuje na to da odgovorni nisu dovoljno ozbiljno pristupili rješavanju pitanja zdravstva prije godinu dana'', navode
Gospodarstvo / Posao | 19. 08. 2019. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) uputio je u ponedjeljak dopis medijima pod nazivom ''Kolaps zdravstva jer Vlada HNŽ-e ne poštuje potpisani Kolektivni ugovor?'' u kojem navode da će stupiti u generalni štrajk.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

''Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u HNŽ je prije godinu dana s Vladom HNŽ potpisao Kolektivni ugovor kojim je zagarantirano povećanje plaća u tri etape.

Prva etapa je bila povećanje satnice za 0.30 KM i povećanje koeficijenta za 0.6 i počela se primjenjivati od potpisivanja Kolektivnog ugovora. Od 1.7.2019.godine je trebao koeficijent biti dodatno uvećan za 0.3 međutim do toga nije došlo u najvećoj ustanovi u županiji SKB Mostar kao ni u DZ Čitluk i Čapljina. U DZ Rama je KU prekršen pri isplati plaće za 5 mjeseci, a u DZ Stari Grad još ranije.

Vlada nije osigurala nedostatak

Od strane ravnatelja SKB Mostar, ravnatelja DZ Mostar i ravnateljice DZ Rama smo dobili dopise u kojima stoji obrazloženje da je razlog kršenja naših prava iz KU taj sto Vlada nije preuzela u cijelosti svoj dio obaveza iz KU. Prvu godinu primjene KU veliki dio financijskog teret povećanja plaća su podnijele same ustanove u skladu sa svojim mogućnostima. Sve izvore novčanih sredstava su do sada iscrpili i više nisu u mogućnosti pokrivati nedostatak novca koji Vlada HNŽ nije osigurala.

U dopisu SKB Mostar stoji da nema novca za prijemu Kolektivnog ugovora dok se ne osiguraju novčana sredstva, a DZ Mostar nam je najavio da će idući mjesec plaće biti obračunate sa satnicom i koeficijentima koji su važili prije ovog KU. U Rami KU nije poštovan ni pri isplati plaća za 5/2019.godine. U dopisu koji smo dobili od strane ZZO HNŽ stoji da su dosadašnja njihova izdvajanja maksimum, ali ta sredstva su nedovoljna i to nije ono što je obećano prije godinu dana.

Nepoštivanje potpisanog KU sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije ukazuje na to da odgovorni nisu dovoljno ozbiljno pristupili rješavanju pitanja zdravstva prije godinu dana. Obećanjima danim u potpisanom KU su zaustavili tadašnji štrajk, ali očito bez dugoročnog i potpunog rješavanja tog problema.

Konačna odluka o štrajku nakon Skupštine

Nadali smo se da do ove situacije neće doći i da će potpisivanjem KU zdravstvo HNŽ, ali i okolnih županija, biti zbrinuto i da ćemo se te tri godine važenja KU posvetiti našem poslu i pacijentima. Nažalost, već nakon isteka prve godine KU mi smo prisiljeni boriti se za ono što nam je potpisom tada garantirano. Ova nemila situacija je dovela do zakazivanja Skupštine sindikata za ponedjeljak, 19.8.2019.godine, u 19 sati kada ce biti odlučeno o pokretanju generalnog štrajka.

Nadamo se da će Vlada HNŽ sada, nakon godinu dana ipak shvatiti ozbiljnost situacije i da će krenuti ispunjavati obećanje i poštovati potpisano. Mi smo prije godinu dana zaustavili pokrenuti štrajk, pružili im ruku i sklopili dogovor. Nažalost sada saznajemo da je dogovor davno prekršen s njihove strane, a mi zahvaljujući vodstvu naših ustanova to do sada nismo osjetili.

Osjećaju se izigrano

Prije vise od mjesec mjesec dana smo na adrese Vlade HNŽ, ministarstva zdravstva, ZZO i svih ustanova uputili dopis da ih podsjetimo da od 1.7. ide nova etapa povećanja, a također smo naglasili da ukoliko postoji potreba da sjednemo i razgovaramo da mi kao Sindikat stojimo na raspolaganju. Niko od njih nas nije pozvao na razgovor, a samim tim smo smatrali da su unaprijed u budžetu planirali ovo povećanje i da nema razloga za brigu.

Mi razumijemo da je financijska situacija u zdravstvu naše županije kompleksna i drugačija od ostalih, ali nepoštivanjem dogovora i potpisanog Kolektivnog ugovora se osjećamo izigrano. Ne tražimo ništa novo, dodatno, tražimo samo da ispunite obećanje dano prije godinu dana.

Pozivamo još jednom odgovorne da nađu rješenje sadašnje situacije i ne dozvole obustavu rada i kolaps zdravstva u Hercegovini. Pokažite da Vaša tadašnja obećanja nisu bila prazna i bez osnove i preuzmite odgovornost za potpisane ugovore'', priopćeno je iz Upravnog odbora Sindikata.

Kopirati
Drag cursor here to close