Slijedi odlazak liječnika iz BIH?

Najavljen prosvjed liječnika, moguć generalni štrajk

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine najavio je za subotu, 11. svibnja, mirni prosvjed članstva u Sarajevu.
Gospodarstvo / Posao | 25. 04. 2019. u 19:41 Fena
Zaid: Protest ljekara 11. maja u Sarajevu, moguć generalni štrajk

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine najavio je za subotu, 11. svibnja, mirni prosvjed članstva u Sarajevu.

Ako do tada ne budu riješeni zahtjevi doktora, prosvjed će biti uvertira za masovniji, generalni štrajk u Federaciji BiH, najavio je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata dr. Rifat Rijad Zaid.

Uzrok nezadovoljstva je, po njegovim riječima, što ovaj sindikat ne može potpisati novi kolektivni ugovor iz vlastite branše nakon isteka starog budući da Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, odnosno Vlada FBiH, odgađa da vrati reprezentativnost tom sindikatu. 

Posljedica nepotpisivanja kolektivnog ugovora je neriješen radno-pravni status doktora, što je problem koji u ovom slučaju pogađa sarajevske i tuzlanske ljekare i direktno dovodi u pitanje njihov ostanak u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, a time utječe i na zdravstveni sustav, obrazložio je Zaid.

Prosvjed 11. svibnja neće ugroziti pacijente, rekao je također ovaj sindikalac, jer će zdravstvene ustanove raditi prema uobičajenom režimu vikenda.

''Ako doktori neće imati svoj kolektivni ugovor, to će neumitno dovesti do osipanja kadra iz zdravstvenog sustava'', riječi su Rifata Rijada Zaida.

Kako je najavio, prosvjed će početi na trgu gdje je sjedište institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a potom će biti nastavljen ispred zgrade u kojoj je sjedište Parlamenta Federacije BiH. Jedino što ga može spriječiti je eventualna odluka nadležnih da udovolje zahtjevima doktora.

Kopirati
Drag cursor here to close