HNŽ

Jedina moguća ponuda: Skupština pozvala sindikate da prihvate ponudu Vlade

Pozivaju sindikat zdravstva da prihvate ponudu vlade HNŽ-a kao jedinu moguću.
Vijesti / Flash | 31. 03. 2021. u 16:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Hercegovačko neretvanske županije je većinom glasova donijela zaključak kojim se pozivaju sindikati zdravstva da prihvate ponudu vlade HNŽ-a kao jedinu moguću.

Istodobno, na sjednici županijske Vlade, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ informiralo je Vladu o provedbi zaključka vezanog za izjašnjavanje menadžmenta svih zdravstvenih ustanova-poslodavaca, Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ i ZHŽ, te osnivača/suosnivača zdravstvenih ustanova o zahtjevima reprezentativnog sindikata -  Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar i ponude poslodavaca i Vlade.

''Nakon iskazane potpore ponudi poslodavaca i Vlade, Vlada je zadužila Pregovarački tim da, na tragu te ponude, nastavi tražiti žurno, prihvatljivo i održivo rješenje s ciljem postizanja konačnog dogovora oko potpisivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNŽ'', navela je u priopćenju Vlada HNŽ-a.

Inače, Vlada Hercegovačko-Neretvanske županije u utorak je na svojim službenim stranicama objavila je ponudu Pregovaračkoga tima Vlade i svih poslodavaca u HNŽ-u reprezentativnom Nezavisnom sindikatu zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

''Ponuđeno je povećanje primanja u rasponu od 27 do 36 % kroz dvije godine, što iznosi ukupno 18 milijuna KM i čime bi prava neliječničkog osoblja u zdravstvu HNŽ-a bila izjednačena s pravima liječničkog osoblja'', naveli su na stranici Vlade prilažući tabelarni prikaz.

Iz sindikata za Bljesak.info kazali su tada kako službeno od Vlade nisu dobili nikakvu ponudu, ali ovo što je objavljeno na stranicama Vlade, je kažu, ista ona ponuda koju su ponudili u devetom mjesecu, i koju Vlada stalno nudi, a koju su sindikalisti odbili.

''Ponuda Vlade HNŽ koju je sindikat zaprimio još u 9 mjesecu prošle godine i koja je u obliku tabele prikazana na web stranici Vlade u praksi znači da čistačica naprimjer kroz dvije godine dobiva povećanje na plaću od oko 25 KM po godini dakle oko 50 KM ukupno neto za dvije godine što je ponižavajuće i potpuno neprihvatljivo. Također iskazani procenti povećanja nisu točni i nisu dobro izračunati te ukupno povećanje naprimer zanimanja V skupine sa 2,10 na 2,80 u tabeli je navedeno da iznosi 34,28 a po našem izračunu je 33,33%, ako se koristi metodologija iskaza povećanja plaća za liječnike te smatramo da bi eksperti vlade trebali korigirati ponudu i pravolno izračunati predloženo povećanje'', rekli su iz Nezavisnog sindikata.

Kopirati
Drag cursor here to close