Stigla i presuda Općinskog suda

Nova prepucavanja Vlade HNŽ-a i sindikata zdravstva

Vlada HNŽ-a u današnjem priopćenju oštro kritizira i optužuje sindikate zdravstva, koji tvrde da ništa drugo nisu mogli očekivati od Vlade koja lažira dokumente suda
Gospodarstvo / Posao | 26. 03. 2021. u 13:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud Mostar donio je danas prvostupanjsku presudu i ovaj put uvažio tužbu Vlade HNŽ-a odnosno Ministarstva zdravstva rada i socijalne skrbi HNŽ i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar protiv Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar o zakonitosti organiziranja štrajka.

''Sud je uvažio tužbu iz formalnih razloga odnosno zbog nekih zakonskih rokova gdje će Sindikat iskoristiti pravo na žalbu Županijskom sudu Mostar'', rekli su sindikalisti za Bljesak.info.

Pritisak

Za sindikat je veoma bitno, navode, da je Sud u obrazloženju presude utvrdio da je Vlada HNŽ od početka vršila i da i dalje vrši opstrukcije oko pregovaranja i potpisivanja novog kolektivnog ugovora sa sindikatom SKB Mostar.

 Iz presude

''Tako je u odnosu na rokove pa kad bi čak i kantonalni sud to potvrdio to bi u praksi značilo da prvih deset dana štrajka nije bilo u skladu sa zakonom, ali će pravni tim i na ovaj dio presude uložiti žalbu'', rekli su iz sindikata za Bljesak.info, dodajući da presuda nije pravomoćna i štrajk nije zabranjen.

Inače, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije danas se javnosti obratila priopćenjem za javnost navodeći kako su pokazali dovoljno strpljenja prema zdravstvenim radnicima.

Suzdržavanje Vlade

''Poštujući populaciju koju vođe dva sindikata strukovnih zdravstvenih djelatnika (onog reprezentativnog i onog koji je očiti stalni inicijator skretanja ove nesretne priče na zabrinjavajuću putanju ulice, transparenata i građanskih nemira) nominalno predstavljaju, dosad se suzdržavala od oštrijih reakcija na njihovo sve manje prihvatljivo ponašanje. Vrijeme je da se s performansima prekine, a da šačica ispolitiziranih prestane manipulirati ogromnim brojem časnih ljudi i prestane, zbog svojih osobnih agenda, iskorištavati stvarnu potrebu za unaprjeđenjem postojećeg materijalnog statusa svojih kolega koji rade u domovima zdravlja i bolnicama HNŽ-a'', rekli su iz Vlade HNŽ-a, govoreći kako su problemu pristupili konstruktivno, ali do kraja objektivno, odbijajući odstupiti od postulata provedivosti i održivosti svakog prijedloga koji se našao između dviju pregovaračkih strana.

''Maksimalistički i isključivi zahtjevi sindikata koji su rezultirali sada svakodnevnim uličnim performansima i necivilizacijskim porukama, potpuno su neodrživi i neprovedivi i očito su samo pokriće za ono što je stvarna agenda jednog dijela sindikalnih vođa. Eventualno pristajanje na nelogična i nerazumna traženja dva sindikata koji sada već teroriziraju građane svakodnevnim uličnim marševima u jednom dijelu grada Mostara (da ne spominjemo i evidentirana fizička nasilja iz prethodnih povorki), dovelo bi do kolapsa i mogućeg potpunog urušavanja cjelokupnog financijskog i društvenog sustava HNŽ-a što je put koji bi vodio scenariju iz 2014. godine. Na to ovu Vladu nitko neće natjerati, ma kakav performans taj netko izvodio'', govore iz Vlade, dodajući kako je javnost opravdano dosegnula granicu ogorčenja.

Poziv ravnateljima bolnica

''Uz sve pandemijske prijetnje, financijske nesigurnosti, emocionalne i psihičke izazove, čestog prinudnog stavljanja bolnica na ''hladni pogon'' zbog koronavirusa, već mjesecima pacijenti iz HNŽ-a (i drugih županija koje gravitiraju SKB-u Mostar), samovoljom ovih sindikalnih čelnika, ne mogu dobiti liječenje na koje imaju ustavno, građansko, moralno i svako drugo neotuđivo pravo. Pacijentima liječnička usluga mora biti pružena, ako ni zbog čega drugog, ako ostavimo po strani i empatiju i ljudskost, onda po osnovi izdvajanja za zdravstveno osiguranje koje im se od svake plaće redovito odbija. Došli smo u opasnu situaciju da određeno tehničko osoblje uzima sebi za pravo obavljati bolničku trijažu nad pacijentima koji su primorani, uz svoja osiguranja, tražiti pomoć u privatnom sektoru za čitav raspon bolesti i zdravstvenih stanja'', naveli su iz Vlade, pozivajući reprezentativni Nezavisni sindikat djelatnika SKB-a Mostar da prihvate realnu ponudu Pregovaračkog tima Vlade i svih poslodavaca u HNŽ-u za povećanje primanja od 27 do 36 posto kroz dvije godine, i time izjednače svoja prava s liječničkim osobljem.

''Javno obznanjujemo da je Pregovarački tim Vlade i svih poslodavaca u HNŽ-u ponudio reprezentativnom sindikatu SKB-a Mostar dvogodišnje povećanje primanja zdravstvenih neliječničkih djelatnika u iznosu od ukupno 18 milijuna KM'', rekli su iz Vlade javno pozivajući ravnatelje bolnica i domova zdravlja da odmah, bez odgode, osiguraju normalnu i kvalitetnu  punu zdravstvenu uslugu za svo stanovništvo i sve zdravstvene osiguranike.

Pismeno priopćenje Vlade komentirao je i Dalibor Vuković predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu HNŽ/K.

Odgovor na optužbe Vlade

''Što se tiče priopćenja, važno je naglasiti da je izneseno niz netočnih činjenica što je i očekivano od Vlade koja lažira dokumente suda i postavlja na svoju stranicu. Spomenut ćemo samo neke izrečene laži i neistine:

1. Vlada zahtjeve sindikata naziva maksimalističkim i isključivim, a svjesno prikriva notornu činjenicu da je pregovarački tim sindikata na posljednjoj sjednici dva pregovaračka tima ponudio novu ponudu na tragu da se postigne dogovor gdje je Vlada obe ponude odbila, a svoju ponudi nikada ni najmanje nije korigirala s ciljem približavanja stavova i iznalaska najboljeg rješenja.

2. Vlada navodi da je se došlo u opasnu situaciju da određeno tehničko osoblje uzima sebi za pravo obavljati bolničku trijažu nad pacijentima, pa na ovu opasnu gnusnu laž izjavljujemo da do ovog trenutka ni protiv jednog našeg člana se ne vodi disciplinski postupak u smislu ovih lažnih navoda iz priopćenja.

3. Nadalje navode kako je sindikatu upućena ponuda Vlade i svih poslodavaca a prikrivaju svjesno činjenicu da su ostali poslodavci uključeni tek na posljednjem sastanku u Gradskoj vijećnici i prikrivaju da je Općina Rama jasno i pismeno podržala zahtjeve sindikata i odbila prijedlog Vlade HNŽ da se istu uvlači u odgovornost za očiti nerad Vlade.

4. Vlada ne vjeruje da sindikalni čelnici dva sindikata predstavljaju volju većine čime se još jednom kršeći jasno odredbe Zakona o radu Vlada opetovano miješa u unutarnje organiziranje i funkcioniranje sindikata što je kazneno djelo'', kazao je Vuković.

Dodao je da je sindikat uvijek spreman na razgovore, ali ne ultimativno kako to Vlada radi svojom ponudom uzmi ili ostavi, već pregovorima na tragu iznalaska zadovoljavajućeg rješenja za zdravstvene radnike.

 

Kopirati
Drag cursor here to close