Nije prijateljski

Hrvatska ne smije radioaktivni otpad odlagati na Trgovskoj gori

"Mislim da je pred nama težak put u kojem BiH želi da Hrvatska čuje njezin glas", rekao je Šarović novinarima nakon konferencije "Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore", te ocijenio da BiH nije preo
Vijesti / Flash | 25. 03. 2019. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović istaknuo je da nije u redu da se susjedu na granici odlaže bilo koji otpad i da se namjera Hrvatske da na granici sa BiH odlaže radioaktivni, odnosno nuklearni otpad ne može nazvati prijateljskim činom.

"Mislim da je pred nama težak put u kojem BiH želi da Hrvatska čuje njezin glas", rekao je Šarović novinarima nakon konferencije "Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore", te ocijenio da BiH nije preostalo puno mjera. 

On očekuje da će se institucije BiH znatnije uključiti u rješavanje u ovog problema i da treba tražiti međunarodnu podršku da se izmijeni namjera Hrvatske da na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH, odlaže i skladišti radioaktivni i nuklearni otpad. 

Arbitraža

Komentirajući ideje da je za rješavanje ovog problema potrebna međunarodna arbitraža, Šarović je podsjetio da je za arbitražu potreban pristanak Hrvatske. 

Ministar ekologije i turizma Federacije BiH /FBiH/ Edita Đapo upozorila je da izgradnja deponije radioaktivnog, odnosno nuklearnog otpada u Trgovskoj gori u slučaju potresa, požara, poplava ili nesreće izazvane ljudskim faktorom može imati nesagledive posljededice po stanovništvo u BiH, pogotovo u pograničnim dijelovima gdje se stanovništvo uglavnom bavi poljoprivredom, pčelarstvom ili turizmom. 

"Ukoliko je Hrvatska spremna platiti danak od četiri tisće stanovnika u općini Dvor, BiH ne može plaćati danak da na samim vratima ima odlagalište radionuklearnog otpada upravo zato što se taj otpad ne odlaže 10-15 godina pa će se rekultivirati, već je to deponija koja će tu stajati 250.000 godina", naglasila je Đapo novinarima. 

Antihrvatska histerija

Predsjednik "Zelenog kluba" koji okuplja zastupnike sa svih razina vlasti u BiH Saša Magazinović rekao je da konferencija o problemu Trgovske gore nije nikakva antihrvatska histerija već pokušaj da se razvije dijalog kako bi u duhu dobrosusjedskih odnosa bio rješavan problem. 

On je upozorio da je mjesto gdje Hrvatska ima namjeru odlagati i skladištiti radioaktivni i nuklearni otpad udaljeno svega par stotina metara od rijeke Une i granice sa BiH, manje od tri kilometra od centra Novog Grada i par stotina metara od vodozahvata odakle stanovnici BiH piju vodu, te bi se dvije trećine eventualnog negativnog, štetnog efekta odnosile na BiH, a jedna na Hrvatsku. 

Načelnik općine Novi Grad Miroslav Drljača izrazio je zadovoljstvo što je danas u Sarajevu organzirana konferencija u vezi sa problemom Trgovske gore i što su sudionici potvrdili stav koji imaju stanovnici i vlasti Novog Grada da navedeni lokalitet nije prihvatljiv zbog blizine granice, ali i neispunjavanja tehničkih uvjeta za odlaganje radioaktivnog otpada. 

Opasnost od klizišta

"Građani Novog Grada traže prije svega od općine i Republike Srpske, a naravno i BiH da budu zaštićeni jer je ovo jedan od problema na kojima BiH polaže ispit", poručio je Drljača. 

Gradonačelnik Petrinje i zastupnik u Saboru Hrvatske Darinko Dumbović istaknuo je da kraj u kojem vlasti njegove zemlje namjeravaju odlagati radioaktivni otpad zaslužuje da se o njemu brine na drugi način. 

"Taj dio Pounja jedan je od najljepših krajeva za zdrav život, ekološku proizvodnju i sve što bi u budućnosti trebali imati", izjavio je Dumbović i dodao da lokacija Trgovske gore nije sigurna jer postoji opasnost od klizišta. 

Konferencija, koju su organizirali zastupnici svih razina vlasti u BiH okupljeni u "Zelenom klubu", okupila je predstavnike vlasti u BiH, kao i veleposlanstava i međunarodnih institucija, te nevladinog sektora iz BiH i Hrvatske, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close