Na granici RH i BIH

Bosanski Novi protiv odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

Načelnik Općine Novi Grad/Bosanski Novi Miroslav Drljača je ukazao da je sporna lokacija na samoj granici BiH i Hrvatske.
Gospodarstvo / Industrija | 14. 11. 2018. u 17:37 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici vlasti u Novom Gradu/Bosanskom Novom navode da su ogorčeni, kako ističu, odlukom Republike Hrvatske da odlagalište radioaktivnog otpada bude na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, u općini Dvor na Uni, u blizini granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Tvrde da nisu ispoštovani stavovi BiH i lokalnih vlasti iz Novog Grada/Bosanskog Novog, koji su protiv odlagališta radioaktivnog otpada na spomenutoj lokaciji, zbog čega su u susjednim općinama u RS-u organizirali i prosvjede te potpisivali peticije protiv odlagališta na Trgovskoj gori.

Načelnik Općine Novi Grad/Bosanski Novi Miroslav Drljača je ukazao da je sporna lokacija na samoj granici BiH i Hrvatske, javio je RTRS.

''Ta lokacija je udaljena od vodovoda, koji opskrbljuje Novi Grad/Bosanski Novi s vodom, manje od jedan kilometar, zračne linije, manje od dva kilometra od srednjih škola i manje od tri kilometra od zgrade općine, odnosno centra grada. Iz svega je jasno da se općina Novi Grad/Bosanski Novi nalazi u pravoj opasnosti'',  tvrdi Drljača.

I ekološke organizacije iz te lokalne zajednice pozivaju da se formira NVO koalicija koja će se oštro suprotstaviti pokušaju odlaganja radioaktivog otpada na Trgovskoj gori.

Vlada Hrvatske je u petak, 9. studenog, donijela je Nacionalni program provođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva.

Mediji pišu da po tom programu, Hrvatska će odlagalište radioaktivnog otpada graditi u Trgovskoj gori, Čerkezovcu, na samoj granici s BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close