Nitko ne odgovara Predsjedništvu

Što će biti sa radioaktivnim otpadom u Trgovskoj gori?

Stanovnici u neposrednoj blizini, s obje strane granice, odavno dižu glas. Tvrdili su više puta, da zbog najava odlaganja nuklearnog otpada, stanovništvo ovog područja iseljava.
Gospodarstvo / Flash | 24. 03. 2019. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastavlja se ekološka saga između Bosne i Hercegovine i Hrvatske - pitanje odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, uz neposrednu blizinu granice Hrvatske s BiH. Ovaj put, glas diže kolektivni šef države. Predsjedništvo traži od susjedne Hrvatske da osigura drugu lokaciju za odlaganje radioaktivnog otpada.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik će, navodi se u zaključku Predsjedništva, o zahtjevu BiH pismom obavijestiti predsjednicu i premijera Hrvatske. Oči su uprte u Europsku uniju i u međunarodne organizacije:

"Zadužuje se Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, informira zemlјe članice Europske unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu Bosne i Hercegovine.Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, inzistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava", navedeno je u zaključku.

Izaslanici svih razina vlasti Bosne i Hercegovine o Trgovskoj gori oglasit će se u ponedjeljak. "Zeleni klub", u kojem su okupljeni, najavljuje međunarodnu konferenciju. Očekuje se i dolazak načelnika općina iz Hrvatske koji se protive odlaganju nuklearnog otpada.

"Sa zadovoljstvom mogu reći da je jako dobar odziv predstavnika institucija, kako države BiH, tako i oba entiteta, a i jedinica lokalne samouprave, koji gravitiraju ovom području. Zamislite da Bosna i Hercegovina, kao što je neko dao slikovit primjer, negdje kod Trebinja, blizu Dubrovnika, želi odlagati nuklearni otpad. Sigurno bi se digle institucije, ne samo Hrvatske, nego i EU. Ono što mi želimo je da se otvori dijalog", istakao je Saša Magazinović, izaslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član "Zelenog kluba".

Zaključak Predsjedništva nije prvi apel BiH k Hrvatskoj.

Prije dvije godine, oba doma Parlamentarne skupštine BiH, usuglasila su se o pitanju Trgovske gore. Naime, usvojena je Rezolucija o neprihvaćanju izgradnje skladišta i odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji, a navelo se da će BiH insistirati na zaštiti koja joj pripada prema pravilima i normama međunarodnog prava, prenosi N1.

Iste godine deklaraciju je usvojio Parlament Federacije BiH. Godinu ranije rezolucijom je reagirala Narodna skupština Republike Srpske. U potonjoj se navodi - područje je ispresijecano vodotokovima, vode se mogu lako zagaditi, efekti po zdravlje biti kobni. Ekstremne doze zračenja u kratkom roku mogu izazvati brojna oštećenja unutarnjih organa i tkiva tijela.

"Najveći problem je što se tu nalazi vodozaštitna zona. Nalazi se crpilište iz kojeg se Bosanski Novi opskrbljuje vodom. Da se cijela oblast nekim slučajem nalazi u Hrvatskoj, to čak ne bi bilo ni na široj lokaciji pogodnih za odlaganje otpada, jer vi u opasnost dovodite vodosnabdijevanje grada od 12.000 stanovnika. Da su i jedna i druga država unutar EU, ovo se ne bi dešavalo. Pronašla bi se daleko bolja lokacija - daleko od bilo kakve naseljene zone, daleko od bilo kakvih zona vodoopskrbe", naveo je Anes Podić iz Udruženja "Eko akcija".

Službene reakcije Zagreba na poruku bosanskohercegovačkog Predsjedništva još nema.

Stanovnici u neposrednoj blizini, s obje strane granice, odavno dižu glas. Tvrdili su više puta, da zbog najava odlaganja nuklearnog otpada, stanovništvo ovog područja iseljava.

Kopirati
Drag cursor here to close