Borba za prava

Zapaljene svijeće pred zgradom Vlade HNŽ; pred štrajkačima još jedna noć u šatoru

''Sutra ćemo ih dočekati ovdje, pred zgradom Vlade HNŽ, pa ako imaju u planu da sjednemo za pregovarački stol, neka nas pozovu'', zaključuje Denis Miloš, djelatnik SKB Mostar.
Vijesti / Flash | 27. 01. 2021. u 20:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stanje u šatoru je zadovoljavajuće, imamo dvije grijalice i grijemo se. Puno je bolje u odnosu na prethodna dva dana, nema kiše i snijega i nije toliko hladno'', kaže za Bljesak.info Denis Miloš, djelatnik SKB Mostar, kojega smo zatekli u šatoru ispred zgrade Vlade HNŽ u Mostaru.

''Ljudi su mirni, nema problema, poštuje se javni red i mir'', dodaje Miloš, iščekujući rješavanje problema zdravstvenih djelatnika u HNŽ koji su svoja prava primorani tražiti štrajkom.

Kaže da ponuda koju je Vlada poslala preko medija ''nije iskrena''.

''Ta ponuda nije iskrena i nije ni blizu one koju mi iščekujemo. Treba sjesti za stol'', dodaje Miloš te nastavlja: ''Vlada nas poziva za pregovarački stol, ali nikako da odrede datum i vrijeme''.

Noć će, kaže, provesti u šatoru, i dočekati članove Vlade sljedećeg jutra.

''Sutra ćemo ih dočekati ovdje, pred zgradom Vlade HNŽ, pa ako imaju u planu da sjednemo za pregovarački stol, neka nas pozovu'', zaključuje Denis Miloš, djelatnik SKB Mostar, za Bljesak.info.

Simbolično, večeras su za Vladu HNŽ zapaljene svijeće u blizini šatora, a svijeće su zapaljene ispred natpisa ''Vlada HNŽ/K poštenje istina čast R.I.P.''

Foto: Bljesak.info / Štrajkači u šatoru

Podsjetimo, oko dvije tisuće članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. prosinca prošle godine nalazi se u generalnom štrajku. 

Sindikalisti traže povećanje plaća i novi kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva.

Nakon što prosvjedi na ulicama nisu urodili plodom te nakon trakavice sa Sudom, zdravstveni radnici postavili su šator pred zgradom Vlade HNŽ, nakon čega je održano i okupljanje te prosvjed na ulicama Mostara. 

Uz to, najavili su i mogućnost štrajka glađu ako se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Kao glavne krivce za stanje u kojem se nalaze naveli su predsjednika Vlade HNŽ Nevenka Hercega te ministra zdravstva Gorana Opsenicu te ministra financija HNŽ Adnana Faladžića. 

Nakon štrajka, oglasili su se i iz Vlade HNŽ.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije nudi povećanje visine osobnih dohodaka i drugih prava djelatnicima u zdravstvu, na tragu postotaka i prava koji su zajamčeni važećim kolektivnim ugovorom s liječnicima i stomatolozima, u jednakim omjerima.

Priopćeno je to nakon što je održana telefonska sjednica, a odluka je donesena na prijedlog ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi.

Na istoj sjednici donesena je i Odluka o ponudi za zaključivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNŽ-a.

Foto: Bljesak.info / Svijeće ispred zgrade Vlade HNŽ

''Vlada i ovom prigodom poziva reprezentativni sindikat na početak pregovora za pregovaračkim stolom, sukladno Zakonom predviđenoj proceduri, sve s ciljem brzoga i učinkovitog otklanjanja nesuglasica i postizanja obostrano zadovoljavajućega i objektivno provediva dogovora koji će ishoditi potpisivanjem granskoga kolektivnog ugovora'', navedeno je iz Vlade HNŽ-a.

Dodala je kako će predmetna ponuda biti dostavljena ''reprezentativnom Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB-a Mostar na očitovanje''. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close