Zavod u Bakovićima

S lažnim diplomama radili kao njegovatelji, kada su ih otkrili ponudili im drugu funkciju

Županijsko tužiteljstvo Srednjobosanske županije u ožujku je priopćilo kako je podiglo je optužnicu protiv Anđelke Tuke zbog počinjenog produženog kaznenog djela krivotvorenje isprave.
Vijesti / Crna Kronika | 30. 06. 2021. u 08:05 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kod četiri zaposlenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići pronađene su nevjerodostojne diplome, a osobe su obavljale poslove njegovatelja sa zvanjem medicinskih tehničara.

Kako je za Bljesak.info potvrđeno iz te ustanove, ''u skladu sa Zaključkom Vlade Federacije BiH br. 165/2019. od nadležnih ustanova zatražili smo provjeru diploma naših radnika. Za samo četiri diplome nismo dobili potvrdu vjerodostojnosti''.

Nove funkcije

Zaposlenicima s krivotvorenim diploma ponuđena je nova funkcija u Zavodu.

''Prema ovim radnicima su poduzete mjere otkaza postojećih ugovora uz ponudu novih ugovora za radna mjesta za koje je predviđena završena osnovna škola. O ovim slučajevima istragu vodi nadležno tužiteljstvo'', kazali su u veljači za Bljesak.info iz Zavoda Bakovići.

Županijsko tužiteljstvo Srednjobosanske županije u ožujku je priopćilo kako je podiglo je optužnicu protiv Anđelke Tuke zbog počinjenog produženog kaznenog djela krivotvorenje isprave.

Oduzimanje svjedodžbi

''Optužnicom potvrđenom od strane Općinskog suda Kiseljak, optuženoj se stavlja na teret da je nabavila lažnu javnu ispravu i lažnu javnu ispravu upotrijebila kao pravu, na način da je kadrovskoj službi Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Bakovići, općina Fojnica, gdje je već zasnovala radni odnos predala Svjedodžbu o završenom prvom razredu, drugom razredu, trećem i četvrtom razredu,  Mješovite srednje škole Travnik i Diplomu o završenoj srednjoj školi Mješovite srednje škole Travnik, iako je znala  i bila svjesna da nije pohađala Mješovitu srednju školu Travnik'', stoji u priopćenju.

Optužena je, navode iz Tužiteljstva, 5. veljače 2015. godine na području općine Travnik predmetne lažne javne isprave svjedodžbe i diplomu priložila Povjerenstvu Ministarstva zdravstva i socijalne politike SBŽ-a kada je polagala i položila stručni ispit i dobila uvjerenje o položenom stručnom ispitu nakon odrađenog pripravničkog staža za medicinsku sestru.

Odbijen zbog prekvalificiranosti

U optužnici je postupajući tužitelj predložio da se od osumnjičene oduzmu svjedodžbe travničke srednje škole. Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe, dodaju iz Tužiteljstva, ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela.

Ali čini se da čudnom odnosu s diplomama menadžmenta fojničkog Zavoda u mjestu Bakovići nije kraj. Krajem prošle godine mediji su objavili kako osoba nije mogla biti primljena na poziciju pomoćnog kuhara jer se natječajem tražila osnovna škola, a kandidat je predao diplomu završene ugostiteljsko-turističke škole zbog čega je dobivena odbijenica.

Inače, osnivač Zavoda Bakovići je entitet, a obavlja djelatnost socijalnog i zdravstvenog zbrinjavanja te osposobljavanja odraslih osoba sa invaliditetom, sa smetnjama u duševnom razvoju umjerenog, težeg i teškog stupnja, osoba s kombiniranim smetnjama, kao i osoba kod kojih je završeno liječenje u zdravstvenim ustanovama. Ustanovom upravlja ravnatelj Branko Stanić.

Kopirati
Drag cursor here to close