Utvrdila revizija

Diplome u federalnim zatvorima: Lažni ekonomisti i sumnjivi činovi policajaca

Krivotvorenu diplomu imala je zaposlenica KPZ Sarajevo i obavljala je funkciju šefa odsjeka za računovodstvo i komercijalne poslove
Vijesti / Crna Kronika | 02. 06. 2021. u 07:48 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tri kazneno-popravna zavoda (KPZ) na području Federacije Bosne i Hercegovine pronađena je po jedna krivotvorena diploma. Potvrđeno je to za Bljesak.info iz Federalnog ministarstva obrazovanja tijekom postupka revizije diploma zaposlenika u tijelima i institucijama kojima je entitet osnivač.

Krivotvorenu diplomu imala je zaposlenica KPZ Sarajevo i obavljala je funkciju šefa odsjeka za računovodstvo i komercijalne poslove. Zaposlenica je posjedovala i koristila krivotvorenu diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu sa zvanjem diplomirani ekonomist. Da je diploma lažna, otkrila je Obavještajno-sigurnosna agencija, a potom i prosvjetna inspekcija.

Zaposlena tik prije mirovine

''Nepobitno je utvrđeno da se radi o krivotvorenoj diplomi koje je zaposlenica koristila prilikom rada u jednoj od novinskih kuća duže razdoblje, pa onda u jednom od županijskih ministarstava. Potom je aplicirala u KPZ Sarajevo i prošla na natječaju iako je te godine imala dvije godine do mirovine'', potvrđeno je za Bljesak.info iz KPZ-a.

Nakon utvrđenja činjenica da se radi o krivotvorenoj ispravi, naveli su iz KPZ-a, dostavili su izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i protiv bivšeg direktora Amera Softića. Protiv zaposlenice je potvrđena optužnica.

''Tužiteljstvo je, uz postupajući Općinski sud, izdao naredbu, a tom naredbom je utvrđena protupravna imovinska koristi koju je gospođa prigrabila za sebe. Postupak je protekao sukladno Zakonu o kaznenom postupku, da bi nedavno došlo do potvrđivanja optužnice protiv zaposlenice od stane Općinskog suda u Sarajevu'', kazali su nam iz Uprave KPZ-a.

Sumnjivo činovanje policajaca

Iz sarajevskog KPZ-a kazali su kako su u suradnji s institucijama utvrdili i da je određeni broj činova i zvanja policajcima u razdoblju 2016./17. godine dodijeljen protivno zakonu i pozitivnim pravnim aktima kojima se regulira dodjeljivanje činova, sukladno aktima koji to definiraju.

Iako se sve okolnosti još ispituju, za sada je utvrđeno kako takvo činovanje ima elemente korupcije, jer je određeni broj činova prijevremeno dat, a tim radnjama se ostvarila protupravna imovinska korist koja je po osobi bila 12 tisuća KM. Time je oštećen Proračun FBiH.

''Dokumenti su dostavljeni Kantonalnom tužiteljstva Kantona Sarajevo i Federalnoj upravi policije tako da se dokumentiraju radnje bivšeg menadžmenta za kojeg je specifično da je odukom Vlade FBiH bivši direktor smijenjen zbog situacije u zatvoru i radi slučaja Sejfović koji je u fazi suđenja'', kazali su iz KPZ-a Sarajevo. 

Lažni ekonomski tehničar u Orašju

Revizijom diploma utvrđeno je da je u KPZ Orašje zaposlenik uz nevjerodostojnu diplomu obavljao poslove namještenika u administraciji sa srednjom stručnom spremom.

''Nevjerodostojnom diplomom je stekao zvanje ekonomski tehničar. Diploma je izdata od strane Ekonomske srednje škole Tuzla 2010. godine. Namješteniku je prestao radni odnos u ustanovi. O ovome je informirano županijsko javno tužiteljstvo'', potvrđeno je za Bljesak.info iz KPZ-a Orašje.

Lažna diploma otkrivena je i u KPZ-u u Zenici. Od zeničkog zavoda nismo dobili odgovor koju funkciju je zaposlenik kod kojeg je pronađena krivotvorena isprava obavljao te tko je i kada izdao diplomu.

Podsjećamo, procesom revizije diploma u federalnim institucijama i tijelima, organima uprave i upravnim organizacijama, javnim poduzećima i ustanovama čiji je osnivač FBiH te gospodarskim društvima u većinskom vlasništvu FBiH, utvrđeno je postojanje 92 nevjerodostojne diplome.

Kopirati
Drag cursor here to close