Prvostupanjska presuda

Prodavač diploma iz Žurnalovog videa osuđen na 14 mjeseci zatvora

Prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Sanskom Mostu Senad Pehlivan osuđen je na godinu dana i dva mjeseca zatvora Šemsudin Habibović
Vijesti / Flash | 22. 06. 2021. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devet mjeseci nakon što je Tužiteljstvo BiH donijelo naredbu o neprovođenju istrage na osnovu istraživačke priče Žurnala o kupovini diploma u BiH, a državni tužitelj Oleg Čavka rekao da je ''očigledno da ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno prijavljeno kazneno djelo'', prvostupanjskom presudom na Općinskom sudu u Sanskom Mostu Senad Pehlivan osuđen je na godinu i dva mjeseca zatvora, Šemsudin Habibović. Prokurist u Centru za obrazovanje odraslih Multilingua prvostupanjskom presudom osuđen je na godinu i osam mjeseci zatvora dok je direktorica Multilingue Neira Šabić osuđena na uvjetnu kaznu zatvora od 8 mjeseci i rokom provjere od 3 godine.

Unosni kriminal

''Obavještavamo Vas da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine povodom Vaše kaznene prijave dostavljene ovom Tužiteljstvu, dana 30.9.2020. godine donijelo Naredbu o neprovođenju istrage jer je u smislu odredbi člana 216. stav 3. i 4. ZKP BiH iz prijave i pratećih spisa, odnosno rezultata provedenih istražnih radnji očigledno da ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno kazneno djelo'', naveo je Čavka krajem 2020.godine.

Snimka Žurnala, na kojem je pokazano na koji način je moguće steći diplomu u BiH, skrenuo je pozornost javnosti na ovaj unosni i široko rasprostranjeni kriminal. Priču su prenijeli mnogi mediji u Europi i regiji, a reagirale su i neke europske zemlje koje su počele pažljivije ispitivati porijeklo ovdašnjih diploma. Ipak, ta snimka pa ni sva dokumentacija koju su prikupili novinari, nisu bili dovoljni Tužiteljstvu BiH. Utvrdili su da “ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno kazneno djelo.“

Državni tužitelj Oleg Čavka sa zadovoljstvom je obavijestio redakciju Žurnala da neće pokrenuti ni istragu oko Centra za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu. Podsjetimo, širokobriješke škole u vlasništvu HDZ-ovog poduzetnika Ivana Ševe ili njegove obitelji pominjane su i u dokumentima SIPA-e koje je u studenom 2018. godine Tužiteljstvo BiH odbacilo, piše Žurnal.

Priča pomogla istraživanju

''Vaša istraživačka priča, nakon formiranja predmeta je ovom Tužiteljstvu značajno pomogla u smislu iniciranja istraživanja na evidentno brojne propuste u procesu školovanja na privatnim visokoškolskim ustanovama-više njih na području BiH, te je tim povodom istražna aktivnost dovela do sveobuhvatnih provjera validnosti diploma visokopozicioniranih službenika sigurnosnog sektora BiH, što je u konačnici dovelo zahvaljujući i Vašem istraživanju do donošenja Naredbe o provođenju istrage protiv Mehmedagić Osmana zbog krivotvorenja diploma'', naveo je tada.

Novinari su podsjetili da Tužiteljstvo BiH nisu zanimali ni detalji o aferi diploma, kada je prije dvije godine skoro dva sata isljeđivao novinarku Žurnalu.

''U pozivu nije navedeno na koje ćeš okolnosti biti saslušana, tako da te mogu pitati o svemu što želim'', prijetećim je glasom započeo svoje ispitivanje tužitelj Čavka.

I pitao je, mada je znao da u članu 82. Zakona o kaznenom postupku BiH piše da se ''ne može saslušati kao svjedokosoba koja bi svojim iskazom povrijedila dužnost čuvanja profesionalne tajne /vjerski službenik, ispovjednik, novinar u svrhu zaštite izvora informacije/''.

Video: Skupa lekcija

Najveći broj njegovih pitanja postavljenih novinarki Žurnala bilo je usmjereno ka otkrivanju izvora informacija o prodaji diploma u BiH.

''Azra, odakle ti broj Senada Pehlivana'', zanimalo je Olega Čavku navodeći da je novinarima Žurnala ''cilj bio da dokažete da se diplome prodaju u Širokom Brijegu, a ne da se prodaju diplome'', kazao je tada Čavka.

Ipak, reagirao je Općinski sud u Sanskom Mostu ovim prvostupanjskim presudama.

Kopirati
Drag cursor here to close