Žurnal objavio 690 stranica

Pročitajte kompletnu optužnicu protiv Zdravka Mamića

Novac je, kako se navodi, izvučen preko off-shore kompanija iz Londona, Švicarske i Hong Konga. Većina hrvatskih reprezentativaca svjedočila u ovom predmetu.
Vijesti / Crna Kronika | 02. 07. 2019. u 13:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Portal Žurnal objavio je kompletnu optužnicu protiv Zdravka Mamića koju je USKOK podigao u srpnju 2017. godine, a koja je sastavni dio zahtjeva za njegovo izručenje. U pitanju je optužnica koja sadrži 690 stranica, a u kojoj je detaljno opisan kriminal koji je Mamić počinio od prosinca 2004. do kraja 2015. godine.

Novac je, kako se navodi, izvučen preko off-shore kompanija iz Londona, Švicarske i Hong Konga. Većina hrvatskih reprezentativaca svjedočila u ovom predmetu.

Većina krivičnih djela za koja je optužen Mamić počinjena je prije nego su BiH i Hrvatska 2012. godine potpisale Sporazum o izručenju. Upravo to bi, prema informacijama Žurnala, mogla biti jedna od prepreka da se bivši izvršni direktor zagrebačkog Dinama izruči Hrvatskoj koja je za njim raspisala međunarodnu potjernicu.

Dino Drpić, jedan od svjedoka USKOK-a, u svom je iskazu naveo kako je Zdravko Mamić s većinom igrača imao zaključene građanske ugovore o ulaganju, pa je tako i njemu u više navrata nudio da potpiše građanski ugovor.

USKOK-ovi svjedoci Šime Vrsaljko i njegov otac Mladen naveli su kako su tijekom 2009. potpisali prvi menadžerski ugovor s Mariom Mamićem o zastupanju igrača Šime Vrsaljka koji je u to vrijeme bio maloljetan. Naime, preko obiteljskog prijatelja Igora Mlinara poručeno im je bilo da bi bilo dobro, ukoliko žele da Šime Vrsaljko nastavi dalje igrati u GNK Dinamo i da ostvari nogometnu karijeru, da potpišu menadžerski ugovor s Mariom Mamićem.

''Iako prvo okrivljeni Zdravko Mamić koji je rukovodio radom GNK Dinamo nije izravno rekao da je potrebno da surađuju s okrivljenim Mariom Mamićem, to se podrazumijevalo jer je cijeli niz igrača, kako u GNK Dinamo tako i u NK Lokomotiva, imao zaključene ugovore s III okrivljenim Mariom Mamićem, a među kojima su bili i Dejan Lovren, Mateo Kovačić, Tin Jedvaj, Ivan Kelava i cijeli niz drugih igrača. Naravno bilo je i onih igrača koji nisu željeli potpisati ugovore s III okrivljenim Mariom Mamićem, nakon čega bi bili marginalizirani i više nisu igrali za prvu momčad GNK Dinamo. Jedan od navedenih igrača bio je i igrač Andrej Kramarić koji je nakon što je odbio potpisati ugovor s III okrivljenim Mariom Mamićem prvo bio poslan u NK Lokomotiva, a nakon toga je upućen u NK Rijeka”, objašnjeno je u optužnici USKOK-a.

Sve ovo je, piše Žurnal, navedeno u dokumentaciji koja je dostavljena bh. institucijama, na osnovu koje bi Sud BiH trebao donijeti odluku jesu li ispunjeni uvjeti za Mamićevo izručenje.

Optužnica Zdravko Mamic.pdf

Shared with Jumpshare

Kopirati
Drag cursor here to close