Ponovljeno suđenje

Poznat datum presude Stanišiću i Simatoviću

Presudu koja je zakazana u 15:00 sati donijet će sudci Burton Hall, Joseph E. Chiondo Masanche i Seon Ki Park.
Vijesti / Crna Kronika | 17. 06. 2021. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) zakazao je presudu bivšim šefovima Službe državne sigurnosti(SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj za 30. lipanj.

Presudu koja je zakazana u 15:00 sati donijet će sudci Burton Hall, Joseph E. Chiondo Masanche i Seon Ki Park.

Mehanizam je ukinuo privremeno puštanje na slobodu Stanišiću i Simatoviću te im naredio da se vrate u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih Naroda (UN) do 24. lipnja.

Brojne procedure predaje

Također je naloženo Srbiji da odredi službenike Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) koji će ispratiti Stanišića i Simatovića od mjesta prebivališta do aerodroma u Nizozemskoj, gdje će ih predati nizozemskim vlastima.

Oni će također osigurati i njihovu osobnu sigurnost do predavanja, prenosi Detektor.ba

Mehanizam je zatražio od vlasti svih zemalja kroz koje Stanišić i Simatović budu prolazili da budu u pritvoru dok su u tranzitu kao i da ih uhite u slučaju pokušaja bijega tijekom putovanja do pritvorske jedinice.

Nizozemskoj je naloženo osiguravanje prijevoza Stanišića i Simatović pod pratnjom od aerodroma do pritvorske jedinice.

Jovica Stanišić, bivši šef Službe državne sigurnosti Srbije i Franko Simatović, bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije terete se da su od travnja 1991. do prosinca 1995. godine sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio uklanjanje većine Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske.

Ponovljeno suđenje

Postupak protiv Stanišića i Simatovića je posljednji u kojem će sudci Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) utvrđivati jesu li bivši službenici Srbije krivi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Poslije prvostupanjskog suđenja, Haški tribunal je 2013. godine Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelacijsko vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužiteljstva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Apelaciono vijeće Haškog suda odlučilo je da, po prvi put u povijesti ovog suda, u potpunosti obnovi suđenje.

U travnju ove godine održane su završne riječi u kojim je Haško tužiteljstvo zatražilo doživotne kazne zatvora, dok su obrane zatražile oslobađajuću presudu.

Kopirati
Drag cursor here to close