Tvrdi bivši član postrojbe

Stanišić i Simatović: JNA dobavljala oružje za Arkanove ''Tigrove''

Svjedok je dodao da je novac za Arkanove borce dolazio iz donacija srpskih preduzeća i bogatih pojedinaca, a ne iz SDB-a, i istaknuo da se Arkan nikada nije sreo s osobama iz ove službe.
Vijesti / Svijet | 14. 02. 2020. u 17:44 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši pripadnik paravojne postrojbe Željka Ražnatovića Arkana rekao je na suđenju dvojici bivših šefova Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije da je oružje za „Tigrove“ dolazilo od Jugoslovenske narodne armije (JNA), a ne od SDB-a.

Jovan Dimitrijević, koji je u Arkanovoj paravojnoj postrojbi bio zadužen za logistiku, rekao je na ponovljenom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove (MMKS) da je oružje za ratne aktivnosti postrjobe isporučivala JNA, a ne SDB Srbije.

Dodao je da je novac za Arkanove borce dolazio iz donacija srpskih preduzeća i bogatih pojedinaca, a ne iz SDB-a, i istaknuo da se Arkan nikada nije sreo s osobama iz ove službe, javlja BIRN.

Dimitrijević je, kao svjedok Obrane na ponovnom suđenju bivšim visokim dužnosnicima SDB-a, počeo svoje svjedočenje u utorak, 11. veljače.

Optuženi se terete da su sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu sа tadašnjim predsjednikom Srbije, Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uklanjanje Bošnjaka i Hrvata sа djelova teritorija Hrvatske i BiH radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

Optužnica ih tereti da su između 1991. i 1995. godine, za potrebe ratovanja u Hrvatskoj i BiH, organizirali formiranje posebnih postrojbi SDB-a i drugih snaga. Prema navodima iz optužnice, jedna od tih jedinica bila je Srpska dobrovoljačka garda koju je vodio Ražnatović, a koja je bila poznata pod imenom Arkanovi tigrovi.

Dimitrijević je istaknuo da je osoba iz JNA zadužena za isporučivanje oružja Srpskoj dobrovoljačkoj gardi bio general Tomislav Simović, koji je od jula do prosinca 1991. godine obavljao funkciju ministra obrane.

Tužitelj je istaknuo da je Simović napustio ministarsko mjesto u prosincu 1991. godine, ali je Dimitrijević odgovorio da to ne pravi razliku.

''Ne znam kada je prestao biti ministar, ali dok je bio na toj poziciji, pomagao nam je. Osobno sam išao da ga vidim kada Arkan nije mogao ili je bio u (kampu za obuku Srpske dobrovoljačke garde u) Erdutu (u Hrvatskoj)”, dodao je Dimitrijević.

''Nije umro onog dana kada je napustio funkciju, 1991. godine. On je i dalje bio u Nemanjinoj ulici (zgrada Vlade), bio je moj direktan kontakt i nastavio je pomagati“, rekao je svjedok.

Naveo je da bi vrlo vjerojatno znao da se Arkan sreo sa nekim iz SDB-a.

''Tvrdim da nije bilo takvih sastanaka. Da li je bilo takvih sastanaka ili ne, ne znam. Sada kada postavljate takvo pitanje, počinjem da se pitam da li ih je možda bilo. Ali, koliko znam, nije”, rekao je Dimitrijević.

Arkan je ubijen u siječnju 2000. godine u Beogradu, nakon što ga je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) optužio za ratne zločine.

Stanišić i Simatović su prvobitno oslobođeni 2013. godine, ali je ova odluka u žalbenom postupku poništena i naloženo je ponovno suđenje. Kada je u prosincu 2015. godine počelo novo suđenje, obojica su rekli da nisu krivi za zločine za koje su optuženi.

Stanišić se zbog bolesti od srpnja 2017. nalazi na privremenoj slobodi u Beogradu.

Suđenje se nastavlja.

Kopirati
Drag cursor here to close