Suđenje

Tužiteljstvo traži doživotni zatvor za Stanišića i Simatovića

Tužiteljstvo ih tereti za udruženi zločinački poduhvat (UZP) i zločine na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Vijesti / Crna Kronika | 12. 04. 2021. u 17:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Mehanizma za kaznene sustave (MICT) zatražilo je doživotnu kaznu zatvora za  bivše šefove Službe državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića.

Iz Tužiteljstva su naglasili kako su dokazali UZP i sudjelovanje optuženih u njemu, prenosi BIRN.

Tužitelj Douglas Stringer je naveo kako je Tužiteljstvo dokazalo tvrdnje kako se ovaj predmet odnosi na kampanju primjene sile, nasilja i zločina u okviru kojeg se pribjeglo ubojstvima i zločinima svake vrste kako bi se uklonilo nesrpsko stanovništvo s područja Hrvatske i BiH.

Dokazi Tužiteljstva

Kampanja ovog obima, prirode i trajanja, prema Tužiteljstvu, mogla je ostvariti svoj cilj jedino zahvaljujući grupi pojedinaca koji su imali moć, sredstva i namjeru da to učine.

"Stanišić i Simatović su znatno doprinjeli vođenju ove kampanje i zajedničkog zločinačkog plana od '91. do '95. i to smo dokazali", kazao je Stringer.

Stanišić, bivši šef SDB-a Srbije, i Simatović, bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, terete se da su sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem.

"Od ožujka 1992. pa kontinuirano do 1995. godine, srpske snage, a naročito Specijalne jedinice SDB-a Srbije, počinile su zločine u gradovima i selima u općinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most i Zvornik, napale ih i preuzele kontrolu nad njima te počinile zločine u Trnovu", stoji u optužnici.

Optuženi su, kako se navodi, djelujući u dogovoru s drugim sudionicima u UZP-u, vršili progone Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba u Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Krajini i Srpskoj autonomnoj oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem (SAO SBZS), a u BiH u navedenim općinama.

Poslije prvostupanjskog suđenja, Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelacijsko vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužiteljstva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Apelacijsko vijeće Haškog tribunala odlučilo je da, po prvi put u povijesti ovog suda, u potpunosti obnovi jedno suđenje.

Centri za obuku?

U završnim riječima, Tužilaštvo je istaklo da su optuženi su bili istaknuti službenici SDB-a, da su formirali centre za obuku u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, raspoređivali instruktore i naoružavali jedinice. Oni su komunicirali i prenosili komunikacije s drugim učesnicima u UZP-u.

"Stanišić i Simatović doprinijeli su svakom aspektu UZP-a na svim lokacijama i sve vrijeme. Oni su bili umiješani u ovo od početka do kraja", rekao je tužitelj-

Stanišić i Simatović nisu odgovorni, prema Tužiteljstvu, samo za krivična djela koja su počinile njihove jedinice, nego i za djela koje su počinile jedinice kao što su one koje je vodio Milan Martić i drugi.

Tijekom višesatnog izlaganja tužitelji su se osvrnuli, između ostalog, na zločine počinjene u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu te ulogu optužnih u njima.

Obrane Stanišića i Simatovića će sutra, 13. travnja iznijeti svoje završne riječi.

Kopirati
Drag cursor here to close