Neću žvake, hoću kusur!

Osuđena inspektorica zbog korupcije teške 20.000 KM kupila slobodu za 16.800 KM

Jelena Florijan, inspektorica osuđena za traženje i primanje mita u istrazi, iskoristila je mogućnost otkupa kazne do godinu dana…
Vijesti / Crna Kronika | 21. 06. 2021. u 15:06 Bljesak.info | BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banjalučki Okružni sud je inspektorici Jeleni Florijan, koja je u travnju osuđena na godinu dana zatvora zbog traženja i primanja mita, odobrio otkup kazne, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ovog suda.

Jelena Florijan, inspektorica osuđena za traženje i primanje mita u istrazi, iskoristila je mogućnost otkupa kazne do godinu dana, koja je predviđena nedavnim izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske. Ona je, nakon sporazumnog priznanja krivice, osuđena na kaznu zatvora od godinu dana. Za ovo krivično djelo predviđena je kazna od dvije do deset godina zatvora.

Mito od 20.000 KM

Prema presudi, ona je u svojstvu policijskog službenika, zajedno sa još jednim kolegom, iskoristila svoj položaj i istragu na kojoj je radila da bi zahtijevala i primila mito u iznosu od 20.000 KM od Branislava Vidića, direktora Srednjoškolskog doma u Banja Luci.

Sudac Branimir Jukić je tijekom izricanja presude rekao da dokazi koje je predstavilo Tužiteljstvo ukazuju na to da je priznanje krivice istinito, a Sud je kao olakšavajuće okolnosti naveo ranije nekažnjavanje, priznanje krivice i to što je majka malog djeteta.

Miljkan Pucar, odvjetnik Jelene Florijan, ranije je za BIRN BiH potvrdio da će njegova klijentica tražiti otkup kazne i tako iskoristiti mogućnosti koje su date izmjenama Krivičnog zakonika RS-a.

Obrana je zahtjev za otkup dostavila 6. svibnja, potvrdio je Okružni sud u Banja Luci, koji ga je djelomično usvojio, uvažavajući period koji je osuđena provela u pritvoru.

Dan zatvora 50 KM

“U preostalom dijelu, zamijeni novčanom kaznom u iznosu od 16.800,00 KM, računajući svaki dan zatvora po 50,00 KM, kao i da je novčanu kaznu osuđena dužna platiti u roku od tri mjeseca, po pravosnažnosti ovog rješenja, a ukoliko u tom roku ne plati novčanu kaznu, kazna zatvora na koju je osuđena pravosnažnom presudom će se izvršiti prema navedenoj presudi”, navodi se u odluci Suda, kao i da je odbijen zahtjev da se zamijenjena novčana kazna isplati u 24 jednake mjesečne rate.

BIRN BiH je ranije pisao o upozorenjima pravnika i novinara da su izmjene Krivičnog zakonika RS-a, koje ponovo omogućuju otkup zatvorske kazne, korak unazad, jer onima koji imaju dovoljno novca omogućuju da kaznu zatvora jednostavno otkupe.

Istom optužnicom sa Jelenom Florijan je bio obuhvaćen i njen kolega Nenad Grujić, kome je suđenje i dalje u tijeku i počelo je ispočetka, također zbog izmjena Krivičnog zakonika, kojim je sada predviđeno da suđenjima na kojima prijeti kazna zatvora veća od tri godine mora nazočiti sudsko vijeće umjesto suca pojedinca, kao do sada.

Kopirati
Drag cursor here to close