Projekti

Stranci za jaču podršku borbi protiv korupcije u BiH

Najavili su novi trogodišnji projekat čiji cilj je osnaživanje tijela vlasti i građana u Bosni i Hercegovini u borbi protiv korupcije.
Vijesti / Flash | 15. 06. 2021. u 16:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) i Ured za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i provedbu zakona Ministarstva vanjskih poslova SAD-a (INL) su najavili danas, 15. lipnja 2021. godine, novi trogodišnji projekat čiji cilj je osnaživanje tijela vlasti i građana u Bosni i Hercegovini u borbi protiv korupcije.

Misija OSCE-a u BiH i INL su predstavili detalje tog projekta na sastanku, koji je održan putem interneta, s predstavnicima Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH i s antikorupcijskim timovima iz cijele države. Ovaj projekat, koji financiraju Sjedinjene Američke Države, a koji će implementirati Misija OSCE-a u BiH, sastoji se od sveobuhvatne kampanje podizanja svijesti javnosti o posljedicama korupcije i o tome što građani mogu učiniti da je spriječe. Njime se također pružaju financijska sredstva za jačanje kapaciteta bosanskohercegovačkih antikorupcijskih tijela da spriječe korupciju.

Ovaj projekat pruža podršku širim naporima međunarodne zajednice usmjerenim ka pružanju pomoći vlastima BiH i građanima u borbi protiv korupcije u svrhu poboljšanja ekonomskih uvjeta i stvaranja stabilnije, prosperitetne države koja će raditi u korist svih građana. Kampanja podizanja svijesti javnosti bit će osmišljena da pomogne građanima BiH i da ih podstakne da prepoznaju i odbace sve oblike koruptivne prakse i da nadležnim tijelima vlasti prijave svaku zloupotrebu s kojom se budu suočili.

Šefica Misije OSCE-a u BiH, veleposlanica Kathleen Kavalec je istakla: „Ovaj projekat podiže naš rad na sprečavanju korupcije na višu razinu time što daje građanima i poreznim obveznicima BiH informacije i alate koji su im potrebni da inzistiraju na odgovornosti javnih institucija i dužnosnika.“ 

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson je rekao: „Znamo da korupcija umanjuje ekonomski rast, predstavlja prepreku razvoju, destabilizira vlade, podriva demokraciju i otvara mogućnosti opasnim grupama ljudi, kao što su kriminalci, trgovci ljudima i teroristi. Zbog toga mi pružamo podršku naporima poput ovog da spriječimo nezakonito bogaćenje, ojačamo istrage i procesuiranje korupcije, promoviramo odgovornost i transparentnost i osnažimo reformiste u  BiH.“

Kopirati
Drag cursor here to close