Osijek

Uhićeni suci koje je Mamić optužio za korupciju

Zdravko Mamić suce je prozivao za primanje mita kako bi ga oslobodili na suđenju za izvlačenje novca iz Dinama.
Vijesti / Flash | 09. 06. 2021. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Osijeku su u srijedu rano ujutro, kako se neslužbeno doznaje, započela uhićenja sudaca koje je bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić prozvao za korupciju.

Uz osječke suce Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića, prema prvim informacijama uhićen je i osječki poduzetnik Drago Tadić.

Uhićenje svog branjenika, suca Krušlina web portalu HRT-a potvrdio je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

"Policija je oko 6 sati ujutro došla u Krušlinov dom i počela pretragu pa očekuje da će tijekom dana biti odveden na ispitivanje u Zagreb", rekao je za HRT Pavasović-Visković.

Zdravko Mamić suce je prozivao za primanje mita kako bi ga oslobodili na suđenju za izvlačenje novca iz Dinama.

U tijeku je kriminalističko istraživanje nad više osoba. Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija.

Navedene radnje provode se u odnosu na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Za sada se može potvrditi da su uhićene četiri osobe među kojima su trojica sudaca u odnosu na koje je zatraženo skidanje imuniteta što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo, priopćio je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta na svojim internetskim stranicama.

Mamić: Bio sam sam kao svjetionik i svjetlio sam u mraku

O uhićenjima sudaca se oglasio i Zdravko Mamić.

"Neću likovati i neću slaviti, zahvalan sam Bogu što je nakon ovoliko patnje i suza moje obitelji, mene, te mojih suradnika konačno počinje progon reketara i lopova u sudačkim krugovima. Nakon što sam prije 8 mjeseci poslao famozni USB s dokazima državnim tužiteljima, te 3 mjeseca nakon što smo svi vi koji čitate i ja krenuli u borbu za Reformu pravosuđa jutros su uhićeni krivosuci koje sam prozvao te protiv njih počinje kazneni progon, baš kao što sam i najavio.

Bio sam sam kao svjetionik i svjetlio sam u mraku u kojem su mi rijetki bili željni pomoći. Nitko mi nije vjerovao, svi su govorili da je moja borba uzaludna, organizirali su blokade kako bi me prikazali lažljivcem i demonom, a sve što sam ja izrekao o njima je samo istina, istina i ISTINA! Molio sam ih da odstupe javno i spase se, danas su odvedeni.

Žrtvovao sam sebe i živote svojih bližnjih jer sam bio reketaren, ucjenjen i morao sam slušati kriminalce u krajnjoj nuždi, ali danas je istina dobila potvrdu.

"Sve objave i dokazi koje sam iznio su apsolutna istina"
Apsolutno sve objave i dokazi koje sam iznio u javnosti o svim sucima koje sam spomenuo su apsolutna istina, a svima vama želim zahvaliti na podršci koja je pokrenula borbu protiv lopova, šarlatana i kriminalaca u pravosuđu. Ta borba neće stati dokle god hrvatsko pravosuđe ne bude pravosuđe koje brine o pravu i pravdi svakog čovjeka, a ne o reketu i nečijim privatnim interesima.

Znam da je mnogima među vama ovaj današnji dan vratio osmijeh na lice i dao motiv više u vašim borbama s krivosuđem, a ja se nadam da će pravda i pravo u Hrvatskoj omogućiti istini da pobijedi! PODIJELI ZA REFORMU PRAVOSUĐA!", piše Mamić.

Suci već suspendirani

Podsjetimo, zbog druženja s odbjeglim Zdravkom Mamićem kojega su osudili zbog izvlačenja novca iz Dinama Državno sudbeno vijeće je ranije na prijedlog predsjednika osječkog Županijskog suda pokrenuo stegovni postupak protiv sudaca Krušlina i Vekića. Oni su krajem ožujka suspendirani do okončanja stegovnog postupka, a DSV je tada odbio i prijedlog obrane Zdravka Mamića da u tom postupku budu zainteresirana stranka.

Nakon što će presudu Županijskog suda u Osijeku iz lipnja 2018. potvrditi i Vrhovni sud, osuđeni Zdravko Mamić, godinama izvan dometa hrvatskog pravosuđa, uzvratio je s teškim i neugodnim optužbama. Među prozvanima našao se i Darko Krušlin, sudac koji ga je osudio.

USKOK je ranije potvrdio da istražuje suce koje je Mamićevih prozivao, a o njima je nedavno svoj iskaz u BiH dao i sam Zdravko Mamić.

Zbog fotografija s USB-a koji je osuđenik Zdravko Mamić dostavio DORH-u, a objavljene su u medijima, pokrenut je stegovni postupak protiv sudaca osječkog Županijskog suda Darka Krušlina i Zvonka Vekića.

Kopirati
Drag cursor here to close