Kandidatski status za EU

Zvizdić očekuje da će BiH dobiti kandidatski status u tijeku 2019.

Strategija proširenja ili integracije zapadnog Balkana u EU je već usvojena
Vijesti / BiH-EU | 22. 02. 2019. u 08:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić smatra da je BiH spremna da postane kandidat za Europsku uniju i izrazio očekivanje da će u tijeku 2019. dobiti kandidatski status, jer BiH nema nijedan drugi uvjet.

Zvizdić je u intervju za bh.portal Klix izrazio očekivanje da unutar svih institucija EU imaju razumijevanje za BiH da dobije kandidatski status, što će značiti otvaranje novog poglavlja i "od tog momenta proces EU integracija će biti nezaustavljiv i bilo koji pojedinac ga ne može zaustaviti".

Pojasnio je da se strategija vanjske politike EU dugoročno kreira, zbog čega i neće biti velikih promjena kada je riječ o odnosu EU prema zapadnom Balkanu.

''Strategija proširenja ili integracije zapadnog Balkana u EU je već usvojena. Europska unija, posebno u posljednje četiri godine, pokazuje vrlo pozitivan odnos prema EU integracijama regije i BiH'', istaknuo je Zvizdić te ukazao na važnu uulogu koju u tom procesu ima visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i tajnik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Govoreći o Godišnjem nacionalnom planu za NATO koji čeka usvajanje, Zvizdić je rekao da to ovisi prije svega od spremnosti političara da poštuju vladavinu prava.

Taj plan, pojasnio je, važi za 2018. i 2019. jer će se svake naredne godine isto donositi godišnji nacionalni plan.

''To nije pitanje pojedinca ili političke stranke ili naroda kako se to pokušava predstaviti u dijelu javnosti. To je, najjednostavnije kazano, pitanje vladavine prava i da li će lider političkih procesa poštovati već ranije usvojene donesene zakone, odluke i strategije, odnosno načelo na kojem počiva ukupan sustav EU. Mi od tog načela niti možemo niti bismo smjeli odustati ako želimo da budemo pravna država '',naglasio je Zvizdić.

Svakoj državi, pojasnio je, koja je postala članica NATO pakta BDP je višestruko porastao, direktne strane investicije su porasle najmanje 10-15 puta, a to znači jačanje ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta, "NATO donosi brojne benefite, to je najorganiziranija i najsnažnija alijansa u povijesti čovječanstva".

Predsjedavajući Zvizdić je prokomentirao i formiranje bh.bloka, te kazao da je SDA očekivala da će Bh. blok donijeti pozitivnu odluku o koaliranju na svim nivoima vlasti, jer bi to bio neki logičan nastavak implementacije rezultata izbora, ali i odgovor na unutarnju političku situaciju i regionalne odnose.

''Povlačenje na, žargonski kazano, tribine, dok se u samoj areni vodi velika borba za napredak BiH i očuvanje njenog suvereniteta i unapređenje njenih integracija, nije odluka koja odražava potreban stupanj odgovornosti u danom političkom trenutku'', rekao je Zvizdić.

Izrazio je žaljenje zbog odluke stranaka koje su članice Bh. bloka, ali je izrazio i nadu da ta odluka ipak nije konačna.

Kopirati
Drag cursor here to close