U tijeku godine

Džaferović i Komšić uskoro očekuju kandidatski status BiH

BiH je praktično završila odgovore na ova dodatna pitanja i mi idemo s tom viješću da je BiH praktično završila taj proces. Očekujemo da u tijeku ove godine, što je moguće prije, BiH dobije kandidatski status
Vijesti / Politika | 28. 01. 2019. u 15:42 Fena
Džaferović: Očekujemo da u toku ove godine BiH dobije kandidatski status

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je predstojeća posjeta Bruxellesu prva službena posjeta članova državnog predsjedništva od kako su imenovani te da je vrlo važno da idu upravo u Brisel, gdje se nalazi sjedište i Europske unije i NATO saveza.

Signali

''Ovo je poruka Predsjedništva BiH da želimo graditi europski put naše zemlje i da ga gradimo što je moguće brže. Ova zemlja što prije treba da postane članica Europske unije i NATO saveza, jer realizacijom ta dva naša vanjskopolitička opredjeljenja mislim da ćemo imati stabilniju scenu i u BiH i da ćemo brže izaći iz ovog stanja u kojem se BiH nalazi'', naveo je Džaferović.

Očekuje "da dobijemo one signale koji jedino mogu doći od Europske unije, a to je da se u BiH, prije svega, poštuje vladavina prava kao elementarni princip na kojem je utemeljena Europska unija".

Džaferović kaže da su odgovori na dodatna pitanja praktično finalizirani u BiH, te da je ostalo da se prevedu na engleski jezik i obave još neke tehničke stvari.

''BiH je praktično završila odgovore na ova dodatna pitanja i mi idemo s tom viješću da je BiH praktično završila taj proces. Očekujemo da u tijeku ove godine, što je moguće prije, BiH dobije kandidatski status'', istaknuo je Džaferović.

Što prije...

Po njegovim riječima, EU je odlučila da prema BiH, još u prosincu 2014. godine, "ima nešto brižljiviji odnos kada je europski put BiH u pitanju".

''Očekujemo da se zbog ukupne situacije koja je ovdje u BiH taj brižljiviji odnos nastavi i da se on iskaže kroz dodjelu statusa kandidata našoj zemlji u tijeku ove godine, što je moguće prije. To je posao kojeg treba da radimo ovdje, u našoj zemlji'', smatra Džaferović.

Kaže da očekuju mišljenje Europske komisije u kojem će "sasvim sigurno biti utvrđena potreba brojnih reformi koje treba da sprovodimo u ovoj zemlji i da se onda, ugradivši elemente tog mišljenja i reforme koje će trebati provoditi u programe rada parlamentarnih većina na raznim nivoima, posvetimo tim pitanjima".

''Dakle, da radimo reforme u ovoj zemlji'', zaključio je Džaferović.

Video: Komšić: Bilo bi dobro da BiH dobije kandidatski status

Bilo bi dobro...

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je danas u Sarajevu izjavio novinarima da članovi državnog predsjedništva idu u Bruxelles porukom da misle kako bi bilo dobro i mudro, ne samo za bh. građane nego možda i za zemlje Europske unije, da BiH dobije kandidatski status.

Točno je, kaže on, da mi nismo onakvi kavim bi nas možda željeli vidjeti u Bruxellesu.

''Ali bojimo se da svaki izgubljeni dan, svaki izgubljeni mjesec ili u ovom slučaju godina, jer idu izbori za Europski parlament, treba se formirati nova Europska komisija, da ta godina koju možemo da izgubimo može biti jako štetna ne samo po BiH nego i  po cijelu regiju'', kazao je Komšić.

Po njegovim riječima, ta odluka koju bi trebali da donesu dužnosnici u Bruxellesu možda sliči na tehničku odluku, "ali duboko je politička odluka".

''Mislimo da bi bila korisna kako za BiH tako za regiju, a čini mi se i za cijelu Europsku uniju'', kazao je Komšić.             


Kopirati
Drag cursor here to close