Put u EU

Predsjedništvo u Bruxellesu: Kandidatski status do studenog

Glavna tema sastanka u Bruxellesu bio je put naše zemlje u Europsku uniju, ali i političke prilike u BiH, prije svega proces formiranja vlasti.
Vijesti / Politika | 29. 01. 2019. u 17:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović izrazili su zadovoljstvo konstruktivnim razgovorom sa visokom predstavnicom Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini.

Glavna tema sastanka u Bruxellesu bio je put naše zemlje u Europsku uniju, ali i političke prilike u BiH, prije svega proces formiranja vlasti.

Šefik Džaferović nakon sastanka je kazao da je jasna poruka Europske komisije da je Zapadni Balkan u vrhu prioriteta EU.

EU želi da BiH dobije kandidatski status

"Ne govori se o proširenju jer mi jesmo Europa, ali se govori o članstvu u institucijama EU. Trebamo s institucionalno povezati. Ovaj mandat Europske komisije će biti iskorišten kako bi svi napravili iskorake, a za BiH je to kandidatski status. Nema nikakve dileme EU želi da BiH dobije kandidatski status najkasnije do studenog ove godine", kazao je Džaferović.

Foto: Predsjedništvo BiH / Sastanak u Bruxellesu

Dodao je da će BiH ovih dana u Bruxellesu dostaviti odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Europske komisije.

"Moramo implementirati rezultate izbora. Sada imamo situaciju da mandat možemo dati kandidatu koji mora poštovati zakone i prava. Na nama je kako ćemo odgovoriti na ta pitanja. Mi moramo poštivati i naš EU put i NATO put.

Otvaranje pregovora

Sastanak s Mogherini je trajao sat vremena, a prema riječima Džaferovića sastanak je iskorišten da se vidimo što BiH treba raditi na europskom putu, piše Klix.ba.

Foto: Predsjedništvo BiH / Predsjedništvo na sastanku

"Za nas je ključno djelovanje na relaciji Washington-Bruxelles. Kada dobijemo kandidatski status i kada otvorimo pregovore tada se neće moći voditi rasprava kakva se vodi sada. Ili ćemo prihvatiti EU standarde ili nećemo", zaključio je Džaferović.

Medijima se obratio i predsjedavajući Dodik, koji je istaknuo da je sastanak bio uspješan.

"Imali smo uspješan sastanak, bez obzira na situaciju u BiH. Imamo razumijevanje u Bruxellesu. To je europski put. Kasnimo sa nekim stvarima. Vjerujemo da će Parlament EU donijeti mišljenje da nam se da kandidatski status. To je realan okvir da dobijemo taj status", istaknuo je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon sastanaka sa Federicom Mogherini kazao je da je ova posjeta članova Predsjedništva BiH pravo ohrabrenje, javlja N1.

''Razgovarali smo o formiranju vlasti, teme oko drugih zadataka. Vidjet ćemo šta će biti na sljedećim susretima sa članovima Europske komisije i Europske unije, pa ćemo donijeti kompletan sud'', poručio je član Predsjedništva BiH.

Na pitanje novinara da li je Mogherini komentirala to da ga dio javnosti u BiH ne smatra legitimnim predstavnikom hrvatskog naroda, Komšić je odgovorio da je "Mogherini nezamislivo zanimala ta činjenica, pogotovo kad bi se šalili".

On je još rekao da nije bilo riječi o NATO-u, nego oko godišnjeg akcijskog plana, te da se imenuje mandatar za sastav Vijeća ministara BiH.

''To nije postavljano kao pitanje u kapacitetu u kojem smo mi razgovarali sa Mogherini'', poručio je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close