Mostarska atletičarka

Nije bila favorit, ali je došla, skočila i postala državna prvakinja – Ana Dorotea Markić

Riječ je o četrnaestogodišnjoj Ani Dorotei Markić, članici atletskog kluba Zrinjski iz Mostara.
Sport / Ostali sportovi | 07. 02. 2020. u 12:00 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zenicu na natjecanju prošlog vikenda nije bila favorit, bili su drugi, ali došla je, skočila i postala dvoranska državna prvakinja u troskoku. Riječ je o četrnaestogodišnjoj Ani Dorotei Markić, članici atletskog kluba Zrinjski iz Mostara.

Foto: Bljesak.info / Ana Dorotea iza sebe ima velik broj nastupa na atletskim natjecanjima

Rezultatom 10, 95 , svojim novim rekordom u troskoku pobijedila je na Pojedinačnom dvoranskom prvenstvu BiH u Zenici. Ona je kao kadetkinja nastupila u starijoj uzrasnoj kategoriji- mlađih juniorki i slobodno možemo reći, pomela svu konkurenciju.

Foto: Bljesak.info / Rezultatom 10, 95 pobijedila je na Pojedinačnom dvoranskom prvenstvu BiH

Uspjeh nije došao preko noći. Treninzi u maloj neadekvatno opremljenoj dvorani, na stazi koja nije atletska i s minimalnim uvjetima koje si ovaj klub može priuštiti tražili su puno više rada i odricanja. Ali to sve nije važno, govori Ana Dorotea, važna je ljubav prema ovom sportu.

Foto: Bljesak.info / Najteži uvjeti za rad su zimi. Dvorana u kojoj treniraju nije najbolje opremljena

''Uvjeti za treniranje su, za razliku drugih klubova u BiH, loši. Ali ako se želi, može se ozbiljno trenirati. Kod nas je staza jako loša i teško se priviknuti na druge atletske staze kad se dođe s ove naše na neko natjecanje , ali uspijevamo'', govori nam Ana Dorotea.

Najteži uvjeti za rad su zimi. Dvorana u kojoj treniraju nije najbolje opremljena, mala je i neadekvatna. Jedina sreća je, govori Ana Dorotea to što je lijepih dana puno više pa se dvorana brzo zamijeni za atletsku stazu na otvorenom. 

Foto: Bljesak.info / Dvorana u kojoj treniraju nije najbolje opremljena, mala je i neadekvatna

''U dvorani radimo samo teretanu. Mala je i puno nas je da bismo mogli nešto ozbiljnije raditi. Koristimo svaki lijep dan da odemo na stazu pa tamo odradimo većinu treninga i zimi'' objašnjava.

U atletici je važno srušiti svoj osobni rekord, ona te uvijek tjera da budeš bolji od zadnjeg puta. Da bi se to uspjelo potrebno je puno rada i puno discipline.

Foto: Bljesak.info / Kao kadetkinja nastupila u kategoriji mlađih juniorki i pomela konkurenciju

''Treniram dva puta dnevno i većinu svog slobodnog vremena posvetim atletici. Želja mi je svaki put biti što bolja. Trudim se sve dobro organizirati: školu, učenje i treninge'', kaže Ana Dorotea za Bljesak.info.

A slobodnog vremena nema puno. Ana Dorotea je odlična učenica devetog razreda Osnovne škole Petra Bakule čije je nastavno osoblje u potpunosti podržava. Pored atletike velika je zaljubljenica gitare koju svira u Pavarotti klubu već pet godina. A slobodno možemo reći da je i vrhunska jahačica, članica je i Konjičkog kluba Mostar.

Foto: Bljesak.info / Za Dorotein uspjeh zaslužan je svakodnevni rad

Ana Dorotea iza sebe ima velik broj nastupa s državnih i dvoranskih prvenstava, nastupe s atletskih liga kao i brojna školska natjecanja. Sa svakog od njih vrati se s ponekom nagradom, medaljom, a tu su i brojna priznanja Sportskog saveza Garada Mostara.

A iza Ane Dorotee  stoji posebna osoba. Ona koja joj je i usadila ljubav prema ovom sportu, otac Dario, bivši atletičar i sada trener u Atletskom klubu Zrinjski. Njezine predispozicije za atletsku disciplinu troskok, s kojom osvaja prvenstva, otkrio je upravo on i priprema ju za sva natjecanja.

Za Dorotein uspjeh Dario kaže zaslužan je njezin rad i njezina volja. Voli reći da se do svega dolazi stepenicu po stepenicu. Dario nam govori da treninge rade zajedno kao trener i sportaš, a ne kao otac i kći što ipak sa sobom nosi i neke prednosti, ali i mane.

Foto: Bljesak.info / Iza Ane Dorotee stoji posebna osoba, otac Dario

''Dosta vremena provedemo skupa, kući razgovaramo o atletici, analiziramo snimke s natjecanja i radimo na tehnici'', govori nam Dario o prednostima, a kao manu navodi strah od ozljeda.

Foto: Bljesak.info / Anea Dorotea nada se pozivu u reprezentaciju BiH,

''Troskok je jako opasna i zahtjevna disciplina. Kad krene skok uvijek imam strah od ozljede i nakon što dobro odradi prvi skok osjetim veliko olakšanje'', govori.

Zadnji uspjeh Ane Dorotee trebao bi rezultirati pozivu u reprezentaciju BiH, kao i nastup na Balkanskom prvenstvu koji će se održati u srpnju u Kraljevu, a to bi za ovu mladu perspektivnu atletičarku značilo prvi veliki međunarodni iskorak.

Foto: Bljesak.info / U atletici je važno srušiti svoj osobni rekord

Mostar, nažalost ne daje priliku sportu, nemamo dvoranu, škole jako slabo potiču djecu na sport. Ali unatoč tome, u ovom gradu uvijek se pojavi netko tko je spreman preskočiti sve te prepreke i pokazati da se ipak može. Ana Dorotea radi upravo to.  

Kopirati
Drag cursor here to close