Europska liga

Petrović: Utrecht je možda čak i jači nego prošle sezone

"Eliminacija Utrechta bi ipak bila u jednu ruku iznenađenje", kaže za Bljesak.info Petrović koji trenutačno trener Boteva, jednog od najstarijih bugarskih klubova.
Sport / Nogomet | 16. 07. 2019. u 18:18 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako u neku ruku nije korektno, pa ni pristojno pisati o nečemu što bi se tek moralo dogoditi, a ima predznak ako, rezultat prve utakmice prvog pretkola Europske lige između Zrinjskog i Akademije Pandev nam daje jednu vrstu kredita da „nešto redova“ posvetimo i momčadi Utrechta koja čeka viceprvaka BiH u narednoj rundi. Nakon Legije iz Varšave i Bugarskog Ludogoretsa svakako najzvučniji rival s kojim će ukrstiti koplja mostarski sastav.

Jer ipak, Utrecht dolazi iz nizozemske lige, a poznavatelji najvažnije sporedne stvari na svijetu znaju koliki i kakav doprinos su razvoju igre dali stručnjaci, treneri, igrači iz ove zemlje. Baš kao što je jedan čovjek s prostora bivše Jugoslavije zaslužan za rezultate koje je ostvarila ova momčad prošle sezone, što je uopće došla u situaciju da nastupi u Europi.

Željko Petrović je karijeru gradio od Budućnosti, zagrebačkog Dinama, nastavio u Sevilli, Den Boschu, RKC Waalwijku, PSV-u. Karijeru je zaključio u RKC, prije nego što će određeno vrijeme provesti u Japanu (Urawa Reds).



U Waalwijku je između ostalih igrao s Erikom ten Hagom, da bi kasnije kao trener odnosno asistent surađivao s velikim i priznatim trenerskim imenima od Martina Jola do Avrama Granta. Samostalno je vodio Boavistu, RKC, Urawu. Al Shaab, Den Haag. Ipak nekako je najviše i najbolje radio s Dickom Advocaatom. Kojeg su iz mirovine vratili da tamo u rujnu mjesecu prošle godine preuzme baš Utrecht. Advocaat se odlučio na provjerena imena u stručnom stožeru pa je pozvao Željka Petrovića s kojim je ranije surađivao. Kroz razigravanje za Europu, Utrecht je uspio. Prije nego što smo krenuli u razgovor o Utrechtu, Željko nas je malo zaskočio, iznenadio...

- Šta ima dole u Mostaru? Ja volim taj grad, imam veliki broj prijatelja dole, još iz igračkih dana dok sam nosio dres Budućnosti, ostao sam prijatelj s Kajtazom, Hadžiabdićem, mnogim drugim. Kada mogu dođem u Mostar, bio sam dole dva - tri puta u posljednje dvije godine. Slobodno recite sve ono što vas interesira...

Koliko poznajte ovu momčad Utrechta?

"Kako mislite koliko poznajem, pa tamo sam radio do unazad dva mjeseca", malo je kroz smijeh rekao Željko za Bljesak.info pa dodao.

" Ja sam zajedno s Dickom Advocaatom došao tamo na početku sezonu koji je bio jako loš, na kraju smo kroz četiri utakmice play offa izborili Europu. I odmah da kažem radi se o jednom sjajnom klubu koji je uvijek tu negdje među pet - šest u jednoj jakoj ligi kao što je Nizozemska. To je još jedan od onih klubova koji proba kroz razvoj mladih igrača zaraditi novac. Kupuju mlađe jeftinije, prodaju skuplje i uvijek je Europa cilj", naglasio je Petrović.

Neku paralelu između Zrinjskog i Utrechta nije želio previše povlačiti, jer kako kaže to je jako teško napraviti.

- Prvo je teško porediti nizozemski i nogomet u BiH. Što zbog količine novca koji se ulaže, što zbog uvjeta rada, od organizacije u klubovima, igračke baze i mnogih drugih stvari. Nakon raspada bivše Jugoslavije, klubovi s tih prostora su izgubili korak s ostatkom Europe. Prije svega financijski, iako ne treba zaboraviti da u moje vrijeme kada sam ja igrao ni tada na našim prostorima nije bilo nešto previše novca ali su naši klubovi znali igrati i pobjeđivati one najbolje.

Ipak, za očekivati je da to neće biti ista momčad koja je bila prošle sezone ?

"Ja mislim da će čak u odnosu na prošlu sezonu biti jači. Koliko sam upoznat doveli su jednog igrača iz Heraclesa, Dalmaua, Mahera iz Alkmaara, još nekoliko mladih igrača. Jer i Utrecht kako sam rekao spada u red onih klubova koji pokušavaju dovesti mlađe igrače, a kasnije ih skupo prodati. Tako su uspjeli prodati lijevog bočnog Gavoryja u Standard Liege u transferu koji je bio vrijedan više od tri milijuna eura. Kažem, njihova želja je uvijek da su tu negdje blizu najboljih od petog - šestog mjesta. Jedan sasvim sigurno jak, kvalitetan i ozbiljan kluba", dodao je Petrović te se dotakao Zrinjskog.
 
 
"Rezultate Zrinjskog sam pratio ponajviše zbog legende Blaža Sliškovića, ekipa je uzela tri titule zaredom što je za svaki respekt. Zrinjski još ima revanš utakmicu protiv kluba iz Makedonije, ali s obzirom na rezultat prve, realno je za očekivati duel protiv Utrechta. Što može napraviti teško je reći, mislim da bi neki dobar otpor u dvije utakmice bio svojevrsni uspjeh. Eliminacija Utrechta bi ipak bila u jednu ruku iznenađenje", kaže Petrović koji trenutačno trener Boteva, jednog od najstarijih bugarskih klubova. I tu je Petrović dosta realan. 
 
"Mi ne možemo da se nosimo s onim najvećim klubovima iz Bugarske koji imaju puno veće budžete od nas i ne trebamo se zanositi da možemo jer to onda može proizvesti neke kontra efekte. Mi idemo raditi, imamo neke mlade igrače, probat ćemo što bolju ekipu složiti koliko možemo pa ćemo vidjeti", zaključio je Petrović.
 
Kopirati
Drag cursor here to close