Tko će u Europu

Kalkulacije: Što ako Zrinjski, Velež i Široki završe s istim brojem bodova?

Borac i Sarajevo dvije su ekipe koje su dosad osigurale europska natjecanja, a pošto su te dvije ekipe i u finalu Kupa jasno je da će u Europu četiri kluba.
Sport / Nogomet | 17. 05. 2021. u 13:30 S.B. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za dvije preostale pozicije bore se tri momčadi, jer Tuzla City ima samo teoretske izglede. Velež ima dva boda više (55) u odnosu na Zrinjski i Široki Brijeg (53). Vrlo lako se može dogoditi da dvije momčadi budu imale izjednačenu bodovnu bilancu na kraju, a možda čak i tri.
 
U slučaju da Široki i Zrinjski završe izjednačeni, kao što su sada, Široki Brijeg je u prednosti jer ima dvije pobjede u međusobnim ogledima, a Zrinjski jednu. Velež je bolji od Širokog (dvije pobjede, remi), ali zanimljivo je kada se gleda međusobni ogled Veleža i Zrinjskog.
 
Mostarske ekipe posve su izjednačene (pobjeda, remi, poraz) i imaju gol razliku 4:4. Međutim, Velež je u prednosti zbog stavke u propozicijama natjecanja, a koja se tiče gola u gostima.
 
"Ako je zbir bodova jednak, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka, s tim što pogodak u gostima vrijedi dvostruko", stoji među ostalom u propozicijama.
 
U tom slučaju Velež je u prednosti jer je zabio dva gola u gostima, no ovo pravilo ima nelogičnosti jer se igra trokružno, pa ekipe nisu u ravnopravnom položaju, jer je Zrinjski imao dvije domaće utakmice, a uz to Velež dvije šanse da zabije gol u gostima.
 
Ako sve tri ekipe budu izjednačene, onda se pravi nova mini-ljestvica gdje se uzimaju samo rezultati iz međusobnih ogleda. U tom slučaju Široki je najslabiji, jer ima jedan primljeni pogodak više. 

Međusobni ogledi i mini-ljestvica

Zrinjski - Velež 3:1
Zrinjski - Velež 1:1
Velež - Zrinjski 2:0
 
Velež - Široki B. 2:1
Široki B. - Velež 0:2
Široki B. - Velež 2:2
 
Široki B. - Zrinjski 1:0
Široki B. - Zrinjski 2:1
Zrinjski - Široki B. 2:1
 
1. Velež 3 2 1 10:7 11
2. Zrinjski 2 1 3 7:8 7
3. Široki Brijeg 2 1 3 7:9 7
Kopirati
Drag cursor here to close