Povijesna utakmica košarkašica

Lojo: Odigrati lijepu utakmicu i uzdignute glave izići s terena

Zmajice su ostvarile povijesni uspjeh, nadmašile rezultate generacije Razije Mujanović (današnje tim menadžerice reprezentacije) koja je EP igrala 1997. i 1999. godine, ali i najmanje izjednačile najbolji rezultat muške reprezentacije BiH.
Sport / Košarka | 23. 06. 2021. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ženska košarkaša reprezentacija Bosne i Hercegovine će večeras (18 sati) igrati za polufinale Europskog prvenstva protiv jednog od najvećih favorita turnira, selekcije Francuske.

Između osam preostalih reprezentacija na Eurobasketu jedino su naše djevojke po prvi put u četvrtfinalu turnira i kao takve najveće iznenađenje kompletnog natjecanja.

Zmajice su ostvarile povijesni uspjeh, nadmašile rezultate generacije Razije Mujanović (današnje tim menadžerice reprezentacije) koja je EP igrala 1997. i 1999. godine, ali i najmanje izjednačile najbolji rezultat muške reprezentacije BiH koja je 1993. godine bila osmoplasirana.

Psihički opušteno

Tu nije kraj jer je pred ekipom još puno posla.

''Još sanjamo naš san. Prvi san je bio prolaz u drugi krug, što smo osigurali sa dvije pobjede protiv Belgije i Turske. Nakon toga nailazi rezultatski pad protiv Slovenije i nenadokadiva razlika u jednom momentu. Potom fantastična utakmica protiv Hrvatske koja ulijeva nadu i optimizam za nastavak natjecanja'', osvrt je izbornika Gorana Loje za Dnevni list.

Večeras (18 sati) slijedi okršaj s reprezentacijom Francuske koju je Lojo već ocijenio glavnim favoritom za osvajanje turnira.

''Nastojat ćemo da se maksimalno dobro spremimo za Francusku. Očekujem da djevojke odigraju u jednoj psihički maksimalno opuštenoj atmosferi, bez ikakvog rezultatskog pritiska, jer smo već napravili povijesni uspjeh. Želim da igramo lijepu košarku, da to bude lijepa utakmica i da iziđemo uzdignute glave s terena te nastavimo naše natjecanje u Španjolskoj'', zaključio je Lojo.

Nakon meča s Francuskom natjecanje se nastavlja u Valenciji kroz polufinalne i utakmice za plasman.

Popunjeniji Rhenus

Francuskinje od 2013. godine vodi Valerie Garnier, izbornica koja očajnički treba zlato na EP-u jer su s njom redom osvojile četiri srebra, upisavši poraze u finalima Eurobasketa (2013., 2015., 2017., 2019.). Vodila je Francusku i na dva SP-a te jednim OI, ali nije osvojila medalju. Francuskinje će imati i podršku publike, dvorana Rhenus Sport u Strasbourgu će biti znatno popunjenija nego u prethodnim utakmicama Zmajica, ali do 3.600 ljudi, koliko je maksimalno dozvoljeno zbog pandemije koronavirusa.

Šansa za SP

I u slučaju poraza od Francuske ekipa će u Valenciji imati jako važnu borbu za plasman od 5. do 8. mjesta jer najboljih 6 reprezentacija sa Eurobasketa ide na kvalifikacijski turnir za Svjetsko prvenstvo koje se od 22. 9. do 1. 10. 2022. godine igra u Sydneyu (Australija). Na ovom kvalifikacijskom turniru će 16 ekipa biti podijeljeno u 4 grupe, a po tri najbolje, ili ukupno njih 12, će se naći na SP-u. Na kvalifikacijskom turniru će sudjelovati i domaćin SP-a Australija te pobjednik OI u Tokiju, međutim oni imaju automatsku kvalifikaciju za SP.

Dominantna Jones

Jonquel Jones nije dominantna igračica samo naše reprezentacije, već i kompletnog EP-a. Jedina je košarkašica sa četiri double – double učinka u četiri odigrane utakmice. Nijedna druga igračica na turniru nema ni tri. Jones igra 38.1 minutu po meču i postiže u prosjeku 20.8 poena po utakmici, 14.5 skokova, 3.5 asistencija i 1.8 blokada. Na terenu djeluje kao da uvijek individualno može riješiti svaku situaciju, ali se ipak najčešće odlučuje razigrati tim, posebno u ranijim fazama utakmica.

''Imamo šanse protiv bilo kojeg protivnika. Da nije tako, ne bismo onda ni igrale'', poručila je uoči dvoboja sa Francuskom.

 

Četvrtfinale EP-a

Bjelorusija – Švedska 18.00

Francuska – BiH 18.00

Belgija – Rusija 20.45

Srbija – Španija 21.00

Kopirati
Drag cursor here to close