Do kad?

Nered se nastavlja: Veće plaće dobili samo liječnici u Mostaru

Prema Kolektivnom ugovoru potpisanom u lipnju 2018., liječnici ove županije već su za srpanj ove godine trebali primati plaću s uvećanim koeficijentom, no uvećanu plaću primili su samo liječnici ustanova na području grada Mostara.
Sci-Tech / Znanost | 05. 09. 2018. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo su liječnicima iz zdravstvenih ustanova na području Grada Mostara, za srpanj 2018. godine, isplaćene plaće prema uvećanom koeficijentu, kako je to dogovoreno ranije potpisanim Kolektivnim ugovorom između Sindikata i Vlade HNŽ, dok su plaće u ostalim ustanovama ove županije ostale nepromjenjene. No, ni liječnici u Mostaru, uvećane plaće nisu dobili iz proračuna Vlade, nego iz vlastitih rezervi, čime je , samo dva mjeseca nakon, prekršen potpisani Ugovor.

''Vlada Hercegovačko-neretvanske županije ne može tjerati nekog drugog da ne poštuje zakon. Sindikat liječnika medicine i stomatologije im je dao dovoljno vremena da ispoštuju ono potpisano, no oni su prekršili potpisani Kolektivni ugovor i nered se nastavlja'', komentirala je za Bljesak.info Kristina Bevanda predsjednice Sindikata liječnika medicine i stomatologije HNŽ činjenicu kako su unatoč potpisanom Ugovoru  samo pojedini liječnici na području ove županije primili plaće po dogovorenom uvećanom koeficijentu.

Samo za liječnike u Mostaru

Prema Kolektivnom ugovoru potpisanom u lipnju 2018., liječnici ove županije već su za srpanj ove godine trebali primati plaću s uvećanim koeficijentom, no uvećanu plaću primili su samo liječnici ustanova na području grada Mostara.

''Od srpnja 2018. plaće u Domu zdravlja Mostar za liječnike idu po novom koeficijentu sukladno ranije potpisanom Ugovoru, dok će za ostale djelatnike plaće po novom koeficijentu ići od kolovoza. Zavod zdravstvenog osiguranja, odnosno Vlada HNŽ, još nam uvijek nije osigurao dodatna sredstva te se mi snalazimo s onim što imamo'', potvrdila je za Bljesak.info Ines Popovac, glasnogovornica Doma zdravlja Mostar.

Ustanove na području grada Mostara, kako bi isplatile dogovorene iznose, posegnule su u svoje rezerve, dok se drugi to nisu usudili. U Domu zdravlja Rama, plaće su i nakon srpnja obračunate po starom koeficijentu, jer se, kako govore, ''i za ovo jedva krpe''.

'' Čuli smo da su pojedine ustanove isplatile plaće po novom, ali od kud im novac, to samo oni znaju. Kod nas su plaće obračunate i potpisane po starom koeficijentu zato što nemamo više sredstava, i za ovo se jedva nekako krpimo'', rekli su za Bljesak.info iz Doma zdravlja Rama.

Slična situacija je i u Općoj bolnici Konjic kod kojih se zbog kašnjenja sada obračunava plaća za lipanj, te bi tek sljedeću plaću trebali obračunati po novom koeficijentu. Obzirom na trenutno stanje ni oni nisu optimistični.

'Bez sredstava, džaba Ugovor'

''Vlada HNŽ ni Zavod zdravstvenog osiguranja još nije izdvojio sredstva, hoće li se to dogoditi ne znam. U protivnom mi nećemo imati sredstava ni da isplatimo neto plaće po toj satnici. Naša je obveza da je obračunamo, a što će bit, to ćemo tek vidjeti za sljedeći mjesec, jer tek početkom desetog mjeseca obračunavamo plaće za srpanj. Bez sredstava džaba nam kolektivni ugovor, samo ćemo imati tužbe'', rekli su za Bljesak.info iz bolnice u Konjicu.

Sindikati su, kako nam govori Bevanda, u kontaktu s predstavnicima Vlade koji su im objasnili da je stvar tehničke prirode te da se dva rebalansa, onaj Županije i Zavoda zdravstvenog osiguranja moraju uskladiti, kako bi došlo do prebacivanja novca.

''Oni to moraju uraditi, i čeka se na potez Skupštine koja će odobriti ove rebalanse, no kad će se oni organizirati i koliko će to trajati mi ne znamo'', govori Bevanda.

'Bolnice štite sebe'

Na upit, zašto bolnice posezanjem u vlastite rezerve, na neki način štite Vladu HNŽ, Bevanda objašnjava, kako bolnice, odnosno zdravstvene ustanove koje su same sebi isplatile uvećane plaće, na ovaj način prvenstveno štite sebe.

''Bolnice ovim pokrivaju najprije sebe, jer ako bi krenule kolektivne tužbe, prve su na udaru ustanove koje nisu ništa ni skrivile, koje poštuju svoj dio dogovora. Liječnici ne mogu tužiti Vladu HNŽ jer ona nije naš poslodavac, mi možemo tužiti našu ustanovu, odnosno poslodavca, a ustanove mogu tužiti Vladu. Ustanove ovim potezom izbjegavaju tužbe prema sebi, jer to je tužba koja bi se dobila u letu, jer je vrlo jasno. Kolektivni je potpisan, ne poštuje se i tu sve prestaje. Ustanove štite sebe od mogućih tužba i po cijenu vlastite financijske nestabilnosti'', govori Bevanda.

Upravni odbor Sinidkata liječnika medicine i stomatologije HNŽ zasjedat će u četvrtak 6.rujna te se, kako govori Bevanda, nadaju kako neće biti potrebe za nekim radikalnijim mjerama.

Podsjećamo, premijer HNŽ Nevenko Herceg i predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK-u Kristina Bevanda početkom lipnja 2018. potpisali su Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNŽ. Potpisivanjem kolektivnog ugovora, koji će, kako su istaknuli tada, vrijediti tri godine, okončani su značajni pregovori sa vrlo bitnim segmentom zdravstva, izjavio je tad Herceg.

Iz Vlade HNŽ su obećali kako će nam poslati odgovor, dok smo iz Zavoda za zdravstveno osiguranje dobili potvrdu kako do sada nije došlo do promjena Ugovora koji je Zavod krajem 2017. godine potpisao s Vladom HNŽ. Odnosno, bez obzira na potpisano i dogovoreno, izgleda da  Vlada HNŽ još nije učinila ništa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close