Tuzla

Liječnici prekidaju štrajk

Neće biti ni najavljenog podnošenja kolektivnog otkaza liječnika.
Gospodarstvo / Posao | 23. 06. 2018. u 08:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postignut je dogovor o prekidu generalnog štrajka u zdravstvenim ustanovama Tuzlanskog kantona, kao i o priznavanju reprezentativnosti strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, objavila je Federalna televizija.

Štrajk članova Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona bit će prekinut u ponedjeljak, jedna je od točaka sporazuma koji je postignut na hitnoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona s predstavnicima Sindikata.

Shodno tome, neće biti ni najavljenog podnošenja kolektivnog otkaza liječnika. Sporazum, koji predstavlja kompromisno prelazno rješenje, do stjecanja reprezentativnosti Sindikata, ujedno bi trebao zaustaviti i zahuktalo predizborno politiziranje ovog problema, koji je gotovo do kolapsa doveo zdravstveni sustav u ovoj županiji.


''Da okončamo ovaj problem kako ne bi sve ovo dovelo više, ni političko spinovanje na području TK-a, a i da su građani rasterećeni - da će imati adekvatnu zdravstvenu zaštitu, kako su imali i prije štrajka'', kazao je Senad Alić, predsjednik Skupštine TK-a.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona uskoro bi trebao potpisati i vlastiti kolektivni ugovor s Vladom Tuzlanskog kantona, crpeći reprezentativnost s federalne sindikalne razine.

"Dobit ćemo kolektivni ugovor za djelatnost dr. medicine i stomatologije u Tuzlanskom kantonu, imat ćemo svoj kolektivni ugovor, prava i obveze vezano za radno pravni status i ubuduće ćemo mi pregovarati'', izjavio je Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora SSDMS TK-a.

Postignuti sporazum uključuje i pokretanje postupka u Parlamentu Federacije za izmjene i dopune Zakona o radu koji tretiraju ovu oblast te upućivanje zahtjeva Vrhovnom sudu za što hitnije rješavanje apelacije o reprezentativnosti na koju Sindikat čeka već godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close