Eksperiment

Konoplja i kava lete u svemir

Na Međunarodnoj svemirskoj postaji na proljeće će početi "uzgoj" biljaka konoplje i kave, a sve u svrhu eksperimenata koji bi trebali ispitati utjecaj mikrogravitacije na njih.
Sci-Tech / Svemir | 16. 12. 2019. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Front Range Biosciences će, u suradnji sa sveučilištem Colorado i kompanijom SpaceCells USA narednoga proljeća na Međunarodnu svemirsku postaju poslati uzorke kulture konoplje i kave.

Ova se američka agrotehnološka tvrtka inače bavi proučavanjem novih varijacija u ovim dvjema vrstama biljaka, a novi projekt trebao bi pokazati kakav je utjecaj mikrogravitacije na njihov razvoj.

Pročitajte još

Za sada je slanje eksperimentalnih kultura zakazano za ožujak 2020. kada bi iste trebale na ISS biti lansirane SpaceX-ovom teretnom misijom CRS-20, raketom Falcon9 i teretnom kapsulom Dragon. Biotehnolozi koji će proučavati uzorke planiraju ispitivati utjecaj mikrogravitacije za vrijeme boravka u svemiru, te istražiti ima li izostanak Zemljine normalne gravitacije upliv na genetske promjene kod biljaka, piše Bug.hr.

Oko 480 uzoraka bit će poslano na ISS gdje će biti smješteni u kontroliranim uvjetima. Posebni inkubator brinut će za kontroliranu temperaturu i ostale uvjete mikroklime, a sve će se nadzirati iz zemaljske kontrole misije. Stanične kulture konoplje i kave u svemiru bi trebale ostati oko 30 dana, nakon čega će biti proučen njihov RNK.

Krajnji cilj znanstvenika je ispitati kako različiti uvjeti, poput mikrogravitacije i radijacije, utječu na krajnji uzgoj biljaka. Zbog klimatskih promjena, naime, razne biljke trebalo bi početi prilagođavati za uzgoj lokacijama na kojima ranije nisu uspijevale, jer na dosadašnjim mjestima uzgoj više neće biti moguć. Jedan od koraka u tom procesu je i ovo istraživanje genetskih promjena na biljkama u svemiru, piše Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close