Na ISS-u

NASA najavila otvaranje ''hotela za robote'' u svemiru

Lansiranje hotela očekuje se u četvrtak, a u tom spremištu bit će smještena dva robota koji će se brinuti za traženje potencijalnih pukotina na ISS-u.
Sci-Tech / Svemir | 05. 12. 2019. u 11:05 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NASA se priprema za ovotjedno lansiranje novog tereta na Međunarodnu svemirsku postaju te su najavili da će već ovaj tjedan ISS-u pripojiti – hotel za robote. Naravno, nije riječ o klasičnom hotelu kako su ga iz NASA-e nazvali, već o nekoj vrsti spremišta, odnosno garaže u koju će roboti biti pospremljeni dok čekaju odlazak u akciju.

Prva dva "gosta" hotela bit će roboti nazvani Robotic External Leak Locators (RELL) te je riječ o uređajima zaduženim za traženje potencijalnih pukotina na svemirskoj postaji. Njihovo premještanje u poseban prostor razveselit će astronaute koji će sada imati više prostora unutar ISS-a tako da će se u postaji moći pohraniti druge stvari, ali imat će više mjesta za kretanje i istraživanja, piše Zimo.co.

U novom spremištu roboti će biti sigurni od svemirske radijacije, mikrometeora i drugih svemirskih krhotina, a smještajem u poseban prostor višestruko će se ubrzati i olakšati proces pripreme i aktiviranja robota za vanjske uvjete. Trenutačno potrebno je više sati kalibracije ta dva robota za vanjske uvjete, no s njihovom pohranom u posebnom spremištu, robotska ruka Dextre moći će ih lakše dohvatiti i poslati na posao.

Sam "hotel " nazvan je Robotic Tool Stowage (RiTS), a NASA ga je na ISS planirala lansirati jučer putem SpaceX-ove rakete Falcon 9, no zbog jakih vjetrova lansiranje je odgođeno za četvrtak. Osim RiTS-a, s Muskovom raketom na svemirsku postaju šalju se i namirnice i različita oprema potrebna astronautima za život i istraživanje u svemiru, piše Zimo.co.

Kopirati
Drag cursor here to close