Širi se biznis

Bitcoin u svemiru

Bitcoin wallet kompanije SpaceChain prošloga je tjedna lansiran prema Međunarodnoj svemirskoj postaji i postao je prvi blockchain hardver ikada postavljen u svemirski laboratorij.
Sci-Tech / Svemir | 10. 12. 2019. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka kompanija SpaceChain pokrenuta je 2017 godine s misijom spajanja svemirske tehnologije i blockchaina, te s ciljem pokretanja prve svjetske open source mreže satelita koja će biti zasnovana na blockchain tehnologiji. Jednom kada (ili ako) se ovaj cilj ostvari korisnicima će biti omogućeno razvijati i pokretati decentralizirane sigurne aplikacije – i to u svemiru. To će, kažu, omogućiti da platforma bude dostupna svima i sigurna od hakiranja.

U sklopu ostvarivanja tog sna, ova je kompanija prošloga tjedna SpaceX-ovom raketom Falcon 9 i teretnom kapsulom Dragon prema Međunarodnoj svemirskoj postaji poslala prvi komad blockchain hardvera ikada namijenjen korištenju u Zemljinoj orbiti. Riječ je o hardverskom bitcoin walletu mase oko jednog kilograma, koji će biti instaliran i pokrenut na ISS-u gdje će raditi kao "čvor" unutar bitcoin mreže, piše Bug.hr.

Bit će to prvi puta da se neka blockchain tehnologija našla na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Tamo će, poručuju iz SpaceChaina, ovaj wallet biti potpuno neovisan od jurisdikcije bilo koje zemlje i fizički nedostupan hakerima koji ga pokušali kompromitirati. U konačnici bi veći broj sličnih bitcoin "čvorova" lansiranih u orbitu trebao omogućiti sigurnije transakcije kriptovalutama na Zemlji.

Na ISS-u će raditi oko godinu dana, koristeći tamošnji (spor i skup) prijenos podataka kako bi autorizirao transakcije. Upravo sporost u radu dat će mu i dodatnu sigurnost jer će dodatno vrijeme provedeno u obradi transakcija biti moguće iskoristiti za otkrivanje sumnjivih aktivnosti. Projekt svemirskog blockchaina je s iznosom od 60.000 eura nedavno podržala i Europska svemirska agencija, piše Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close