A tek počeli...

Prosvjetari nezadovoljni: Nastavnici u HNŽ-u spremni na štrajk

Milić je istaknuo kako su prosvjetari nezadovoljni visinom povećanja plaća koje je predložila Vlade HNŽ-a, dodvši kako su oni otvoreni za dijalog i nastavak pregovora sa županijskom vladom.
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 09. 2018. u 13:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikati srednjih škola koji nastavu izvode i na hrvatskom i na bosanskom jeziku u Hercegovačko neretvanskoj županiji (HNŽ) održat će u ponedjeljak štrajk upozorenja dva zadnja sata prve i druge smjene, dok državni službenici i namještenici u organima državne službe u HNŽ-u svoj dvosatni štrajk upozorenja odgađaju za srijedu, 5. rujna. 

Predsjednik Sindikata srednjih škola koji nastavu izvode po hrvatskom planu i programu Josip Milić, na tiskovnoj konferenciji održanoj u ponedjeljak u Mostaru, kazao je kako će se, prema informacijama kojima on raspolaže, sve škole odazvati štrajku. 

Milić je istaknuo kako su prosvjetari nezadovoljni visinom povećanja plaća koje je predložila Vlade HNŽ-a, dodvši kako su oni otvoreni za dijalog i nastavak pregovora sa županijskom vladom. 

''Mi smo tražili povećanje plaće od 15 posto, a Vlada je ponudila deset posto, i to kroz tri godine, počevši od 1. 1. 2019. godine. Odnosno, ponuda županijske vlade za trogodišnje povećanje plaća bi se kretala s postotcima do 4 posto od 1. siječnja 2019. i 3 posto od 1. siječnja 2020. i 2021. godine'', objasnio je Milić. 

Po njegovim riječima, od 2011. do 2018. godine županijski proračun povećana je za 44 milijuna, dok se plaća srednjoškolskih profesora nije mijenjala. 


''Konkretno, moja plaća i 2011. godine i 2018. godine iznosi 950 konvertibilnih maraka. S uvećanjem od 4 posto plaća mi ne bi došla ni do tisuću maraka'',  istaknuo je Milić. 

Predsjednica Sindikata srednjih škola HNŽ-a koje nastavu izvode po bosanskom planu i programu Edina Čomić navela je kako još uvijek nije riješen status za oko 40 posto ljudi koji rade na određeno radno vrijeme, kao i da je HNŽ jedina županija koja prošle godine nije imala natječaje za prijem novih djelatnika. 

''Ulazimo u novu školsku godinu ponovno bez natječaja što je jedno bezakonje i bezvlašće koje podržava naša vlada'',  kazala je Čomić. 

Navela je kako imaju zamjerki i na intenzitet isplata pravomoćnih sudskih presuda koje se, po njezinim riječima, vrše prekoreda. 

Predsjednica Nezavisnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe u HNŽ-u Karmela Petković kazala je kako je taj sindikat odlučio odgoditi najavljeni štrajk upozorenja za dva dana jer ih je Vlada HNŽ-a pozvala na dijalog u utorak, 4. rujna.


Kopirati
Drag cursor here to close