Prepisivači

Skraćivanje samoizolacije: Čekat ćemo pa prepisati od drugih

''Znanstvenici sve više stvari dokazuju. Ono što je činjenica, to je da Njemačka i još neke druge zemlje sve više razmatraju tu mogućnost, jer se pokazuje da je to vrijeme do kojeg se i razvije bolest'' ustvrdio je dr. Čerkez.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 09. 2020. u 08:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O trajanju razdoblja samoizolacije kod oboljelih od koronavirusa, odnosno infekcije Covid-19 s 14 na 10 dana sve više se govori kod stručnjaka u zemljama regije, a među kojima prednjači stručni medicinski tim koji savjetuje slovensku Vladu.

Sarajevsko Oslobođenje piše kako u Bosni i Hercegovini entitetski krizni stožeri ovaj prijedlog još nisu razmatrali, ali na prvom mjestu o tome se trebaju izjasniti struka, znanost, a smjernice očekuju od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).



Dr. Goran Čerkez, član Kriznog stožera federalnog Ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra, kaže za Oslobođenje da će BiH kao i Slovenija razmatrati takve mogućnosti, imajući u vidu da kako vrijeme prolazi, sve više znamo o virusu, razdoblja u kojima se on najviše prenosi, te se stoga i strategije borbe protiv koronavirusa mijenjaju.

''Vidjet ćemo kakve su prakse, odnosno kakva su i njihova iskustva ako smanje trajanje samoizolacije, kakvi su njihovi rezultati i onda se opredijeliti o razdoblju samoizolacije. I bolest se najčešće razvija do sedam dana, prosjek je oko petog dana. Imajući to u vidu, i mi smo ranije razgovarali o tome je li je predugo vrijeme od 14 dana ili nije'', kaže dr. Čerkez, te naglašava kako je ipak znanost ta koja će dati smjernice o tome kako postupati.

''Znanstvenici sve više stvari dokazuju. Ono što je činjenica, to je da Njemačka i još neke druge zemlje sve više razmatraju tu mogućnost, jer se pokazuje da je to vrijeme do kojeg se i razvije bolest'' ustvrdio je dr. Čerkez, te naglasio da Krizni stožer federalnog Ministarstva zdravstva prijedlog skraćenja dana samoizolacije neće razmatrati do kraja mjeseca.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kazao je za Nezavisne da u izolaciji od 14 dana budu osobe koje su pozitivne na virus korona i 10 dana osobe koje su bile u bliskom kontaktu s osobom koja je pozitivna, te da Institut prati smjernice Svjetske zdravstvene organizacije koja navodi i iskustva pojedinih zemalja nakon što su smanjile broj dana u izolaciji.

Specijalist epidemiolog dr. Emina Kurtagić-Pepić iz Zavoda za javno zdravstvo KS-a također naglašava za Oslobođenje da njena iskustva govore kako smanjenje dana izolacije ima svoje uporište, opravdano je, ali u svemu tome moramo biti oprezni.

''Službeno je izolacijsko razdoblje 11-12 dana, kada su radili prvobitna istraživanja, a pošto je novi virus, onda se dao jedan dan prije i jedan dan kasnije i to izašlo na 14. Kako bude službeno, ako bude Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uvažila prijedlog za smanjenje na 10 dana i to postanu službene smjernice, onda se i mi toga pridržavamo'', kazala je dr. Kurtagić-Pepić.

Kopirati
Drag cursor here to close