'Ne mogu na Hum'

Mostarsko 'puhanje u hladno': Narkomani se trebaju liječiti među nama

''Osuđujem bilo kakvo degradiranje i stigmatiziranje ovakvih bolesnika koji bi se po poruci iz ovog teksta trebali liječiti 'tamo negdje – daleko'. Takav pristup liječenju bilo koje vrste duševnih bolesnika (pa i ovisnika) je povijest'', kaže Babić.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 06. 2018. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Suština sprečavanja ovisnosti je u prevenciji, a za nju su najodgovorniji obitelj i škola. Možda se ovo otvaranje Centra za liječenje ovisnosti može iskoristiti kao pozitivan primjer. Da učenici, roditelji i nastavnici dođu u susret s takvim bolesnicima i vide što ih čeka ako uđu u tešku bolest ovisnosti. Ovisnici se trebaju liječiti među nama, baš kao i somatski i drugi bolesnici'', komentar je prof. dr. sc. Dragana Babića na prosvjede koji su u srijedu održani ispred Osnovne škole Ilije Jakovljevića zbog premještanje Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru.

Babić ističe kako su ovisnici bolesnici priznati od Svjetske zdravstvene organizacije te da i oni zaslužuju primjereno i dostojanstveno liječenje, kao i svi drugi bolesnici.

''Osuđujem bilo kakvo degradiranje i stigmatiziranje ovakvih bolesnika koji bi se po poruci iz ovog teksta trebali liječiti 'tamo negdje – daleko'. Takav pristup liječenju bilo koje vrste duševnih bolesnika (pa i ovisnika) je povijest'', komentira Babić i dodaje kako je i Centar za liječenje ovisnika ambulanta, te da i rad ove, kao i svake druge ambulante, podržava.

Njegovo mišljenje dijeli i Grad Mostar, odnosno načelnik Odjela za društvene djelatnosti  Božo Ćorić, kojeg smo pitali za komentar straha pojedinih roditelja i djelatnika škole zbog blizine ovog Centra.

''Strah roditelja i djelatnika škole nije opravdan, mislim da pušu u hladno. Naime u ovaj Centar dolaze osobe koje traže pomoć i koje se liječe, i nije u redu da ih društvo na taj način stigmatizira. Također, želim istaknuti kako korisnici ovog Centra svakodnevno budu testirani na drogu, te ako se ustanovi da nisu pod utjecajem, dobiju tabletu koju popije pred medicinskim osobljem. Znači, to nisu osobe koje su trenutno pod utjecajem droga'', govori Ćorić za Bljesak.info.

Ministarstvo za prosvjede, Grad za Centar

I dok je Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ podržalo roditelje koji prosvjeduju, odluku o najmu trenutnog prostora Ćorić smatra logičnim rješenjem i ističe kako će u ovim prostorijama korisnici boraviti privremeno, dva do tri mjeseca, dok se ne izvrši adaptacija ranijeg prostora koji im je ustupio Grad.

''Centar je sam donio privremenu odluku da se izmjesti u ove prostorije, jer privremeno zbog renovacije ne mogu raditi i to je logična odluka. Najlakše bi bilo prestati raditi s ovisnicima i što smo onda dobili? Centar je i ranije bio u blizini škole i on je prvenstveno jedna pozitivna ideja, model po kojem su i ostali centri u BiH formirani. Zašto sad te ljude stigmatizirati i progoniti, negdje mora biti sjedište Centra, ne može valjda na Humu?'', govori Ćorić i ističe kako lokalno stanovništvo nije imalo nikakvih problema s korisnicima ovog Centra.

Ova ustanova je od 1999. godine smještena u mostarskom naselju Centar 3, 200-tinjak metara od ove škole, i nikad zasad nije zabilježen niti jedan incident, te i ravnateljica Centra za socijalni rad NHŽ smatra kako nema potrebe za 'podizanjem buke' jer su to ljudi koji ne predstavljaju nikakvu opasnost za društvo.

''Mislim da strah roditelja i djelatnika škole nije opravdan. Centar mora biti smješten negdje i to treba biti u gradu, jer sve više udaljavanje bi na neki način i otežalo sam postupak liječenja'', rekla je za Bljesak.info Zdravka Marić, direktorica Centra za socijalni rad HNŽ.

Što je s drugima?

Diskriminacija, stigma i predrasude su oni s čime se korisnici Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru svakodnevno susreću, mišljenja je i ravnatelj ove ustanove Siniša Skočibušić, koji je ranije za Bljesak.info rekao kako bi pozornost trebalo usmjeriti ne neke druge probleme koji se nalaze u okruženju ove škole, a ne na korisnike Centra.

 

''Susrećemo se stalno s predrasudama, stigmom i diskriminacijom, a naši pacijenti do sada nikad nisu napali dijete, dok je pred školama puno drugih dilera koji ne traže pomoć, dilaju djeci i njima se ništa ne događa, već su se našli iskaljivati na ljudima koji su u svom problemu i koji su odlučili potražiti pomoć'', rekao je Skočibušić ranije i dodao kako su u Centru vrlo dobro upoznati s izazovima rada s populacijom ovisnika o drogama, i više su nego upućeni u rasprostranjenost tog problema u našem gradu i regiji.

Komentar na jučerašnje prosvjede od ravnatelja Skočibušića, do zaključivanja ovog teksta, nismo uspjeli dobiti.

Primjereno djeci i ovisnicima

Podsjećamo,  Vijeće roditelja O.Š. 'Ilija Jakovljević' te članovi Udruge ''Naša djeca'' Mostar održali su mirni prosvjed zbog premještanja prostorija ovog Centra jer smatraju kako nije adekvatno da se takva jedna ustanova nađe u blizini školskog dvorišta.

''Želimo da se djeci stvori primjerenije i sigurnije okruženje, a ovisnicima primjeren centar koji će zadovoljiti njihove potrebe za stručnim i odgovarajućim liječenjem. Školsko područje nije primjeren prostor za Centar'', kazala je ravnateljica škole Lidija Markotić u jučerašnjem obraćanju medijima.

''I roditelji i djeca su uplašeni, a vlasti ostaju nijeme na sve njihove zahtjeve'', naglasila je Mirjana Laganin. Ustvrdila je kako je centar i ranije bio na neprimjerenom mjestu u blizini osnovne škole, a sada se radi rekonstrukcija prostora te se centar izmješta također na neprijemjereno mjesto, odnosno opet u blizini škole.

Kopirati
Drag cursor here to close