Štrajk u Unsko-sanskoj županiji

Liječnici spremni zamrznuti štrajk ako dobiju plaće do kraja tjedna

Ukoliko Vlada Kantona prihvati sve zahtjeve navedene u protokolu i isplati liječnicima plaću za prošli mjesec do kraja ovog tjedna, obračunatu po uvećanom koeficijentu, liječnici su spremni odmah zamrzuti štrajk.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 03. 2019. u 18:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

foto: Fena / Štrajk liječnika

Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović održala je danas sastanak s predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologije, koji su već četiri tjedna u generalnom štrajku, kako bi se pronašlo rješenje za njegovo okončanje.

Sastanak je održan bez medija, a predsjednik Sindikata ljekara Kantonalne bolnice u Bihaću Amir Rekić, po završetku sastanka, rekao je da ih je ministrica informirala o zaključcima Vlade i Skupštine Kantona, kojima je predviđeno povećanje osnovice za obračun mjesečnih sredstava zdravstvenim ustanovama po većoj vrijednosti boda, što bi se odrazilo i na plaće liječnika. 

Pročitajte još

Međutim, Rekić ističe da je ministrica naglasila da za realizaciju ovih zaključaka postoji praktičan problem, jer zbog sudske odluke u kantonalnom Zavodu zdravstvenog osiguranja trenutno nema ovlaštene osobe za potpisivanje bilo kakvih doznaka prema zdravstvenim ustanovama. 

U Sindikatu su nezadovoljni ovakvim razvojem situacije. U namjeri da se štrajk što prije okonča, predložili su ministrici određeni protokol, koji predstavlja izlaz iz ove situacije.

''Predložili smo Vladi jedan protokol prema kojem bi se do kraja ovog tjedna isplatila plaća za prošli mjesec u svim zdravstvenim ustanovama po koeficijentu koji predviđa kolektivni ugovor, a da se razlike koje su ustanove dužne liječnicima na osnovu tog kolektivnog ugovora isplaćuju svakog narednog mjeseca uz plaću, navodi Rekić.

Ističe kako ministrica smatra da se ovdje radi o korektnoj ponudi, a da se prije konačnog odgovora mora konzultirati sa premijerom.

Ukoliko Vlada Kantona prihvati sve zahtjeve navedene u protokolu i isplati liječnicima plaću za prošli mjesec do kraja ovog tjedna, obračunatu po uvećanom koeficijentu, koji je predviđen kolektivnim ugovorom, liječnici su spremni odmah zamrzuti štrajk. 

Kopirati
Drag cursor here to close