Doktori medicine i stomatologije

Štrajk u USK-u

Iz Sindikata su istaknuli kako su ovaj put prijeđene sve granice strpljenja i fleksibilnosti, te da neće odustati od svojih zahtjeva.
Gospodarstvo / Tvrtke | 18. 02. 2019. u 11:45 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona (USK) jutros je stupio u generalni štrajk zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora, odnosno izostanka drugog povećanja plaće koje je bilo dogovoreno još za studeni prošle godine.

''Iako su kolege u nekim ustanovama dobili dogovoreno drugo povećanje plate, oni su u duhu sindikalne i kolegijalne solidarnosti u potpunosti podržali štrajk. Drugo povećanje plaće nije primijenjeno u izračunu doktorima zaposlenim u Kantonalnoj bolnici 'Dr. Irfan Ljubijankić', Općoj bolnici u Sanskom Mostu, te Domu zdravlja u Bihaću, što je negdje oko 70 posto doktora koji rade na području kantona“, rekao je predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona Nedim Kurtagić.

Iz Sindikata su istaknuli kako su ovaj put prijeđene sve granice strpljenja i fleksibilnosti, te da neće odustati od svojih zahtjeva.

„Bili smo fleksibilni još kod pregovaranja i potpisivanja Kolektivnog ugovora. Zatim smo na mjesec dana i zamrznuli štrajk, ali sada ovo više nema smisla. Nažalost, ne mogu reći ni da sam optimista, ali ostat ćemo uporni u svojim zahtjevima“, riječi su Kurtagića.

Ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Nermina Ćemalović napomenula je kako je Vlada USK planirala određena financijska sredstva za pomoć ovim zdravstvenim ustanovama, ali da do usvajanja proračuna ne mogu ništa konkretno uraditi.

„Zaista je žalosno da ljekari moraju na ovaj način tražiti ono što im po Zakonu pripada. Međutim, mi smo sada u izuzetno teškoj situaciji, jer do usvajanja proračuna nismo u mogućnosti ništa uraditi. To će vjerojatno biti krajem ožujka i ja sam na to upozorila predstavnike Sindikata na jednom od sastanaka njihovog Upravnog odbora. Planirali smo novac za ovo u proračun za 2019. godinu, ali smo do njegovog usvajanja nemoćni“, dodala je ministrica Ćemalović.

Doktori medicine i stomatologije na području Unsko-sanskog kantona potvrdili su kako se štrajk odvija po Zakonu o štrajku, te da se poštuju odredbe Sporazuma o minimumu poslova za vrijeme generalnog štrajka. Životno ugroženim pacijentima odmah se pruža neophodna medicinska pomoć, dok se trenutno ne tretiraju takozvani „hladni slučajevi“.

Kopirati
Drag cursor here to close