Ista meta, isto odstojanje

Sprema li se novi štrajk liječnika u HNŽ-u?

Zar je moguće da nema nimalo razumijevanja za doktore medicine i stomatologije u našoj županiji, da nema razumijevanja za 25 godina učenja koliko treba da se postane specijalista ...
Gospodarstvo / Posao | 04. 03. 2018. u 22:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat doktora medicine i stomatologije Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) uputio je priopćenje nakon prošloitjednog napuštanja pregovora s Vladom HNŽ-a, koje prenosimo u cijelosti i bez uredničkih intervencija.

SSDMiSuHNK/Ž  je prije četiri mjeseca pokrenuo proceduru pregovora za kolektivni ugovor. Više puta je "odgođen" odgovor na naš zahtjev, ali smo bili strpljivi, uradili sve što su tražili od nas, dopunili svim potrebnim zahtjevima od strane Ministarstva i Vlade HNŽ-a, sve u nadi da će sav taj trud dovesti do ispunjenja prvog preduvjeta razgovora-pregovori za Kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije u HNŽ-u.

Volje za dogovor i želje da zajedno riješimo problem koji se gomilao deset godina je bilo više nego je potrebno , ali na isto sa suprotne strane nismo naišli.

Županijska Vlada i Ministarstvo zdravstva HNŽ-a nisu doktore naše županije smatrali vrijednima razgovora, sve Kolektivne ugovore ostalih djelatnosti su riješili prije našeg, doveli su do takvog nezadovoljstva i gorčine kod naših članova da nam je ostala jedino obustava rada kroz štrajk kao pokušaj borbe za naša prava. 

Međutim, naše razočarenje je prošireno tada i na ostale institucije HNŽ-a. Tada je i pravosuđe HNŽ-a pokazalo svoje lice, koje je suprotno svim zagarantiranim slobodama pojedinca za udruživanje i iskazivanje svojih radničkih nezadovoljstva, donijelo rješenje da proglašava štrajk nelegalnim na temelju dokaza nevezanih za predmet i bez ročišta da liječnici dobiju barem šansu da se  objasne i prezentiraju svoje dokaze, te time pokazali da su se opredijelili za stranu, u ovom slučaju pretpostavljate čiju.

Međutim ministru zdravstva nije bilo dovoljno poniženja koje nam je do tada priredio te je usprkos našim jasnim stavovima da liječnici u HNŽ-u neće opet proći lošije od ostalih liječnika u Federaciji (bez svog kolektivnog ugovora ), Vlada  HNŽ, na inicijativu ministra zdravstva Gorana Opsenice je odlučila da će pregovarati sa svima zajedno i rješavati cijelo zdravstvo u paketu, suprotno svim ostalim županijama u Federaciji koje danas s ponosom mogu reći da su postupili reformski / vizionarski i zaštitili svoje liječnike, a time i pacijente omogućivši liječnicima kolektivni ugovor.

Zar je moguće da nema nimalo razumijevanja za doktore medicine i stomatologije u našoj županiji, da nema razumijevanja za 25 godina učenja  koliko treba da se postane specijalista, za stupanj naše odgovornosti prema pacijentu koji se ne može mjeriti s odgovornosti nikoga od ostalih uposlenih u zdravstvu? Zar je moguće da nam naš jučerašnji kolega, doktor medicine, sadašnji ministar ne želi priznati da sav taj trud koji je i sam prošao, sva odgovornost naša njemu ne vrijedi ni tih par sati vremena koliko traje jedan razgovor na pregovorima. Jedini argument da nam ne ispuni taj prvi zahtjev, odvojene pregovore,  je to da nema vremena za nas. Ministar zdravstva nema vremena za doktore..

Sindikat doktora medicine i stomatologije  je duboko razočaran tim odnosom prema nama i još jednom smo zatražili pomoć i razumijevanje od Vlade HNŽ i predsjednika Vlade HNŽ Nevenka Hercega. Uputili smo im zahtjev da do 5.3.2018. godine uvide koliko je trenutna situacija u zdravstvu ozbiljna i da dozvole da naš Sindikat pregovara za naša prava. Nadamo se da će barem ostali ministri ili sam premijer  sjetiti se svih stanovnika naše županije, hrabro stati iza svojih liječnika i njihovih pacijenata , da će ispoštovati reprezentativnost sindikata, donijeti tri jednostavne formalne odluke:

1. otvoriti liječnicima njihove pregovore;
2. potpisati protokol za liječnički kolektivni ugovor;
3. objaviti datum početka pregovora i završiti ovu priču na zadovoljstvo sviju!

Štrajk nije nešto na što smo ponosni, nije naša želja, ali svim našim pacijentima želimo ovime objasniti da mi nemamo drugog izbora.  Mi smo tu za vas svaki dan, molimo vas sada da nam pružite svoju podršku kako bi izborili svoja prava, a kako bi vi imali dovoljan broj doktora i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Ako naš status ne bude riješen, ostale županije, čiji ministri i Vlada su imali vremena za pregovore, će biti bogatiji za 600 novih doktora. Gdje će sve to odvesti naše zdravstvo HNŽ-a  i kakva će iza nas ostati zdravstvena zaštita, pitajte odgovorne, možda vama odgovore.  Možda ministar, liječnik, već  ima rješenje?

Drugim Sindikatima želimo sreću na pregovorima, želimo da ostvarite sve zahtjeve koje tražite kolektivnim ugovorom. Bez obzira što vam plasiraju neistine da je ovo naše protiv vas, mi vam kažemo da nije, nego da je zbog ostalih kolega u državi koji žive bolje od nas već desetljeće. Ti što vam plasiraju takve laži, pokušavaju da i u naše redove unesu nemir, ali mi znamo da su to isti kojima odgovara novih 10 godina ovakvih plaća, a ovaj put ćemo biti pametniji i sami ćemo riješiti svoj status.

Kopirati
Drag cursor here to close