Baka Jela

Najstarija Širokobriježanka: Hrana ti je sve

Baka Jela je proživjela tri rata, brojne sretne i manje sretne trenutke. Danas je, kaže nam sretna, a mladima poručuje da se ne boje rada…
Lifestyle / Zabava | 07. 10. 2020. u 07:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jela Mabić, najstarija Širokobriježanku, nedavno je proslavila 105. rođendan.

Životni put bake Jele počeo je u New Jerseyju gdje je rođena davne 1915. godine. Po završetku rata s nepunih pet godina s obitelji se vraća u očev rodni kraj. Iz daleke Amerike danas ima dvije uspomene, krsni list i jednu obiteljsku fotografiju.

"Evo me ovdje, vidiš li me, ta poznao bi me iz aviona", kaže baka Jela za Federalnu televiziju pokazujući staru obiteljsku fotografiju.

Dobrog je zdravlja, još boljeg pamćenja s obzirom na to da se sjeća događaja koji su se zbili prije 100 godina, poput povratka iz Amerike.

"Pamtim to, polako, mama mi bila dole u bolnici a mi dica gore na parobrodu osam dana i osam noćiju, išli priko mora , nismo vidili nego more i nebo", priča nam baka Jela.

Život joj, kaže, kao ni većini stanovništva ondašnje škrte Hercegovine nije bio niti malo lagan.

"A dašta, kad je rat bio, samo 12 puta iz, znaš di je Duvno?, donila na sebi po 30-40 kila ječma", sjeća se Jela.

Tajna njene vitalnosti je, kaže nam, hrana.

105-godišnja baka Jela dobrog je zdravlja i puna životnih mudrosti

Preload images */ body:after { content: url(../images/close.png) url(../images/loading.gif) url(../images/prev.png) url(../images/next.png); display: none; } .lightboxOverlay { position: absolute; top: 0; left: 0; z-index: 999999; background-color: black; filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.Alpha(Opacity=80); opacity: 0.8; display: none; } .lightbox { position: absolute; left: 0; width: 100%; z-index: 100000000; text-align: center; line-height: 0; font-weight: normal; } .lightbox

"'Rana ti je sve i sve, najviše večeri mlika i kruva, ako nekad neko meso zgotovim i to", kaže ona.

Baka Jela je rodila petoro djece i dobila brojne potomke.

"Baka još ima devet unučadi, ima praunučadi 15, i šukununčadi ima petoro", rekao nam je njen sin Stipe Mabić

Iako ima brojnu obitelj po cijelome svijetu, stare dane najradije provodi u rodnoj Hercegovini.

"Bila je s nama u Zagrebu jednu godinu, i nije više htjela, nije mogla izdržati govorila je ja hoću Hercegovinu i gotovo", govori sin Stipe.

Ne boji se baka Jela korone, u šali nam kaže da su je zaboravili i na onome svijetu.

"Ja se ničega ne bojim šta će mi na me neće ništa doći, ne znadu nas naći, ja kažem daleko se rodila pa izgubili adresu", šali se baka Jela.

Baka Jela je proživjela tri rata, brojne sretne i manje sretne trenutke. Danas je, kaže nam sretna, a mladima poručuje da se ne boje rada, jer rad je kaže stvorio čovjeka. O tomu i sama primjerom svjedoči, u 105.godini života.

Kopirati
Drag cursor here to close