Hrast lužnjak

Spašava se najstariji hrast u BiH

Gospodarstvo / Ekologija | 21. 09. 2020. u 09:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrast lužnjak, čija je bjesomučna sječa u bosanskohercegovačkim šumama započela dvadesetih godina devetnaestog, a kulminirala početkom prošlog stoljeća, doveden je gotovo pred nestanak. Tome svjedoči najstariji hrast lužnjak u Bosni i Hercegovini na području Jajca, kojem struka nastoji produžiti život.

Na najstarijem katoličkom groblju u općini Jajce, u naselju Bistrica, vikend je bio u znaku sanacije i produžavanja života hrastu lužnjaku, jednoj rijetkosti u Bosni i Hercegovini po starosti i dimenzijama.


''Visine je 19 metara, obim mu je osam metara, a ispod njegove krošnje su se nekada održavale mise'', priča kroničar Tvrtko Zrile.

''Ovo je jedan poseban primjerak. Imamo i jedan vrlo interesantan hrast kod Novog Šehera, ali on raste u puno povoljnijim uvjetima nego što je ovaj, pa je zato sličnih dimenzija, ali ne može konkurirati starošću, on je nekih 350 godina, a ovaj 500 godina'', ističe Dalibor Balian, profesor na Šumarskom fakultetu u Sarajevu.

Zbog svega što je  proteklih pet stoljeća upamtio, njegovo stablo počelo je obolijevati. No, imao je sreće - za razliku od onih u šumama, njemu je ljudska ruka lijek.

''Ovim želimo potaknuti sve ljude da čuvaju okoliš, da više pazimo na prirodu, a pored ekologije prirode da njegujemo i ekologiju čovjeka'', poručuje fra Filip Karadža, župnik župe Podmilačje.

''Danas ga uređujemo da mu produžimo život. Ako uspijemo da napravimo sve poslove kako treba, sigurno će se za jedno 500 godina ponovo snimati neki TV prilog ovdje i govoriti da je ovo najstariji hrast'', kaže Balian.

Nakon sanacije, osušene dijelove stručnjaci će analizirati i iščitavati sve ono što je hrast lužnjak upamtio za proteklih pet stoljeća u kojima su hrast i čovjek, barem na ovom mjestu jedan drugom bili i ostali prijatelj.

Kopirati
Drag cursor here to close