Sobrino de Botin

Ugrožen najstariji restoran na svijetu

Unatoč tradiciji od 295 godina, koliko traje u Madridu, restoran pokušava preživjeti socijalno-ekonomske probleme izazvane epidemijom nove vrste koronavirusa…
Gospodarstvo / Posao | 28. 09. 2020. u 11:07 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvoren davne 1725. godine, restoran "Sobrino de Botin" u glavnom gradu Španjolske Madridu, je prema Guinnessovoj knjizi rekorda najstariji restoran u svijetu.

Unatoč tradiciji od 295 godina, koliko traje u Madridu, restoran pokušava preživjeti socijalno-ekonomske probleme izazvane epidemijom nove vrste koronavirusa.

U Španjolskoj, zemlji s najvećim brojem slučajeva COVID-19 u Europi, glavni grad Madrid i dalje je žarište epidemije, dok je turizam u fazi zastoja.

Zatvoreno je više od 40.000 restorana, barova i kafeterija koji se nisu mogli izboriti s ekonomskom krizom koja je uslijedila uz pandemiju.

Iako je restoran "Botin" imao reputaciju i kapacitet u odnosu na druge restorane, i on je pretrpio velike gubitke zbog epidemije.

"Ovaj restoran nije bio zatvoren ni za vrijeme španjolskog građanskog rata", rekao je Antonio Gonzalez, član treće generacije španjolske obitelji koja restoran vodi od 1930. godine.

Kako je kazao, restoran je zbog vanrednog stanja bio zatvoren od 14. ožujka do 21. lipnja.

Gonzalez je rekao da su unatoč tome svako jutro palili pećnicu staru 300 godina.

"Za to su postojala dva razloga. Prvi je taj što se kod ovih starih peći ako se dugo ne pale stvaraju ozbiljni problemi. Morali smo je držati toplom da bi sačuvali njen miris. Drugo, za nas je romantično paliti tu pećnicu svaki dan", izjavio je za AA.

Smatra da je učinak COVID-19 na restoran "strašan".

"Mi smo restoran koji obično primi oko 600 gostiju dnevno. Ali ovo se sada smanjilo na 60. Zatim, 63 od 75 zaposlenih koji rade u našem restoranu kod kuće su s dodatkom. Samo 12 ljudi radi. Naš mjesečni gubitak iznosi 50-60 tisuća eura. Ovako možemo izdržati još godinu ili dvije", pojasnio je Gonzalez.

Napomenuo je da je većina gostiju iz drugih dijelova Španjolske ili inostranstva, a turisti zbog pandemije ne dolaze u ovaj španjolski grad.

Gonzalez smatra da će problem COVID-19 završiti s pojavom cjepiva, ali s druge strane, svima kao društvu "trebat će terapija".

"Zapravo, najveći problem predstavljaju promjena navika, strah za zdravlje i naravno ekonomski problemi. Jer su prihodi svake obitelji vrlo ozbiljno opali. U našem restoranu primjenjujemo sve vrste zdravstvenih mjera utvrđenih zakonom. Uz to, posvuda se koriste kamere za mjerenje temperature i higijenski gelovi. Stolnjaci se peru na preko 60 stupnjeva svaki dan. Ali nije lako ukloniti strahove od epidemije", pojasnio je Gonzalez.

Podsjetio je da su 1987. godine ušli u Guinnessovu knjigu rekorda kao "najstariji restoran na svijetu", na inicijativu jednog domaćeg gosta, bez vlastitih zahtjeva.

"Prije nas je ovaj naslov nosio jedan pariški restoran. Mi smo restoran koji odgovara povijesti Madrida", rekao je Gonzalez.

Ernest Hemingway bio je redovan gost. Restoran je spomenuo i u svom djelu "A sunce izlazi" u kojem je napisao: Ručali smo u "Botinu". To je jedan od najboljih restorana na svijetu.

Slavni slikar Francisco de Goya je, prije nego je postao slavan, u restoranu radio kao perač suđa.

Restoran "Botin" ugostio je mnoga poznata imena od Ave Gardner do Woodyja Allena.

Kopirati
Drag cursor here to close