Zelenika: Neka nam riječi osnivača Crvenog križa budu inspiracija da pomažemo bližnjima
Josip Zelenika tajnik Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke

Zelenika: Neka nam riječi osnivača Crvenog križa budu inspiracija da pomažemo bližnjima

Lifestyle / Flash | 12. 05. 2020. u 09:31 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Josip Zelenika tajnik Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke u opširnom odgovoru za portal Bljesak.info pisao je o poduzetim i ostvarenim rezultatima ove humanitarne organizacije na području njihovog djelovanja.

Neizbježno, prvo se pitanje odnosilo na aktivnosti kroz proteklo razdoblje kada se i naša zemlja našla na udaru pandemije koronavirusa.

''Uključili smo se u samim počecima, točnije od 20. ožujka Crveni križ je priopćenjem obavijestio javnost da je na raspolaganju starijim i nemoćnim osobama, kao i rizičnim skupinama, i drugima koji nemaju bližih srodnika, za nabavku hrane, dostavu lijekova, odlazak kod liječnika i slično.

Istog dana otvorili smo i telefonsku liniju za psihosocijalnu pomoć i podršku, u suradnji s Ministarstvom zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH i kolektivom psihologa, koji je izrastao u inicijativu ''Dežurni psiholog ŽZH'' (27 psihologa), a psihosocijalna pomoć je dostupna svakim danom 0-24 sata na broj 063/368-854.

Također, u funkciju je stavljena i web-stranica Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke (www.ck-zzh.org) na kojoj se nalaze najvažnije informacije o aktivnostima Crvenog križa ŽZH.

U kratkom vremenu, pod posebnim zaštitnim mjerama organizirane su akcije dobrovoljnog darivanja krvi u Posušju, Širokom Brijegu i Grudama, na kojima je prikupljeno 167 doza krvi, dok se pozivu na akcije odazvalo čak 200 dobrovoljnih darivatelja krvi.

Sljedeća akcija dobrovoljnog darivanja krvi bit će u organizaciji Crvenog križa Ljubuški u utorak, 12. svibnja u Osnovnoj školi Marka Marulića od 9 do 12 sati.

Josip Zelenika tajnik Crvenog križa ŽZH

Ovu priliku koristimo da pozovemo sve dobrovoljne darivatelje krvi, zdrave osobe između 18 i 65 godina s područja Grada Ljubuški koje žele darovati krv, da se poradi predtrijaže, utvrđivanja epidemiološke slike te određivanja rasporeda darivanja krvi jave u Crveni križ Ljubuški (039/831-274).

Kada je riječ o socijalnim aktivnostima Crvenog križa, podijeljeno je preko 800 paketa hrane i higijene na području Županije Zapadnohercegovačke te se svakodnevno pomaže starijim i nemoćnim osobama, kao i socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva.

Zahvaljujemo se donatorima koji omogućavaju pomoć ugroženim obiteljima i pojedincima – solidarnost se pokazala na djelu u ovim teškim vremenima.

Od samog proglašenja stanja nesreće u ŽZH, Crveni križ se stavio na raspolaganje Stožeru civilne zaštite ŽZH sa svojim kapacitetima.

Aktivirana je i Služba za zbrinjavanje ugroženog i nastradalog stanovništva i prvu medicinsku pomoć, koja je jedna od službi zaštite i spašavanja u sustavu civilne zaštite, a koja je brinula o osobama smještenim u karanteni u smislu njihovih potreba.

Također, služba je obavljala i druge zadatke neposredno vezane za stanje nesreće za što je dobila najviše ocjene od Uprave civilne zaštite ŽZH, s kojom imamo iznimno dobru suradnju.

Možete li nam odgovoriti kako ste zadovoljni financijskom pomoći od strane Federacije, odnosno kantona, grada ili općine u kojoj djelujete?

Ističemo kako nam je Vlada Županije Zapadnohercegovačke snažan partner u provedbi naših aktivnosti te se ovim putem zahvaljujemo na financijskoj pomoći koja nam je u vremenu pojačanih aktivnosti i potreba na terenu svakako dobrodošla.

Također, imamo odličnu suradnju i s vlastima na gradskim i općinskim razinama. Nije izostala ni potpora Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine koji kontinuirano donira opremu i materijalno-tehnička sredstva potrebna za rad naših volontera, kao i humanitarnu robu (paketi hrane i higijene, pelene za odrasle i sl.).

Nastavit ćemo naravno sa svim započetim aktivnostima dok traje stanje nesreće, ali i u normalnim okolnostima, Crveni križ ŽZH ispunjava svoju misiju kroz gradske i općinske organizacije u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

8. svibnja obilježio se Svjetski dan Crvenog križa te koristimo priliku da svim članovima, zaposlenicima, a posebno volonterima Crvenog križa ma gdje se nalazili, zahvalimo na svemu što čine kako bi ispunili misiju Pokreta Crvenog križa i za vrijeme stanja nesreće uzrokovane koronavirusom.

''Briga svakog pojedinog čovjeka u korist onog drugog morala bi ležati na srcu svakog ljudskog bića'', riječi su Henry Dunanta, osnivača Crvenog križa i prvog dobitnika Nobelove nagrade za mir čiji rođendan danas proslavljamo – neka nam njegove riječi svima budu inspiracija da pomažemo bližnjima, susjedima, svim ljudima u potrebi.

Kopirati
Drag cursor here to close