Volonteri za pet

Crveni križ Konjic: Njihova misija je olakšavati ljudsku patnju, štititi život i zdravlje

Povodom Tjedna Crvenog križa koji se obilježava od 8. do 15. svibnja, za komentar smo zamolili volontere i djelatnike Crvenog križa koji djeluju na području HNŽ-a. Nakon Čitluka, danas objavljujemo Konjic.
Lifestyle / Flash | 11. 05. 2020. u 08:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konjic, grad u Hercegovačkoj-neretvanskoj županiji, primio je najteži udarac tijekom širenja koronavirusa koji je pogodio Federaciju BiH. U prvim redovima pomoći stanovnicima Konjica, osim liječnika, našli su se djelatnici Crvenog križa koji su požrtvovano pomagali svoje sugrađane u potrebi.

Crveni križ Konjic, od početka pandemije korona virusa, uz pomoć volontera i zajedno sa nevladinim organizacijama koje djeluju na području općine Konjic, dao se na raspolaganje svojim sugrađanima.

Šaha Kurtović, sekretar CK Konjic kaže kako su od početka pandemije podijeli 250 paketa pomoći, koje će i u narednom periodu nastaviti dijeliti.

''Imali smo novčanih donacija u vrijednosti od 10 000 KM od anonimnih građana i tvrtki sa područja općine Konjic. Od općine Konjic smo dobili 2000 KM. Volonteri su išli u kupovinu starijim i iznemoglim osobama, također veliku podršku smo imali od naših sugrađana koji su u prostorije Crvenog križa donosili hranu i higijenske potrepštine'', dodaje Kurtović.

Žalosti ga što od kantona nisu dobili nikakvu pomoć. Iz županijskog ureda Crvenog križa isto tako izostala je pravovremena reakcije.

''Što se tiče ureda HNK-a, vjerujte mi, ni sami ne znamo. Već pet mjeseci neradi, kao tajnik je na bolovanju'', kratko nam je Kurtović komentirao rad županijskog Crvenog križa.

Od Federalnog Crvenog križa kaže kako su dobili pomoć u paketima, sredstvima za dezinfekciju i rukavicama. ''Novčana pomoć je bila oko 70 KM'', dodaje tajnik Crvenog križa Konjic.

''Uglavnom možemo reći da smo zadovoljni sto se tiče naše općine i njenih sugrađana'', rekao nam je na kraju Šaha Kurtović, sekretar CK Konjic.

Crveni križ ostvaruje humanitarne ciljeve i zadaće na području zaštite i unapređenja zdravlja, socijalne skrbi, zdravstvenog i humanitarnog odgoja i zalaže se za poštovanje međunarodnoga humanitarnog prava i zaštitu ljudskih prava.

Misija Crvenog križa je sprječavati i olakšavati ljudsku patnju ma gdje ona bila, štititi život i zdravlje te osigurati poštivanja ljudskog bića, osobito u vrijeme oružanog sukoba i ostalih izvanrednih stanja, raditi na sprječavanju bolesti i unapređenju zdravlja i socijalne zaštite, poticati dobrovoljnost i stalnu spremnost članova društva da pruže pomoć te da potiču opći osjećaj solidarnosti prema svima kojima je potrebna njegova zaštita i pomoć.

Tjedan Crvenog križa

Povodom Tjedna Crvenog križa koji se obilježava od 8. do 15. svibnja, za komentar smo zamolili volontere i djelatnike Crvenog križa koji djeluju na području HNŽ-a. Nakon Čitluka, danas objavljujemo Konjic.

Kopirati
Drag cursor here to close