Crveni križ Čitluk: Oni su ponos svakoga od nas
Ratni dnevnik humanosti

Crveni križ Čitluk: Oni su ponos svakoga od nas

Lifestyle / Flash | 08. 05. 2020. u 23:22 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početkom trećeg mjeseca, dolaskom preporuka i smjernica za prevenciju i zaštitu od koronavirusa na adresu Crvenog križa Čitluk, počet će skoro dvomjesečna danonoćna borba petnaest volontera Brotnja na pomoći i ublažavanju patnji svojih sugrađana.

Humanitarne aktivnosti su počeli prikupljanjem informacija vezanim za stanje pandemije uzrokovane koronavirusom kao i uputa o dostavi opreme za zaštitu, sredstava za dezinfekciju i podataka o stanju robnih rezervi.

Rad Crvenog križa Čitluk u tim prvim danima proširio se na izradu postera s preporukama i mobilizaciju svih aktivnih volonetra.

Nakon što su od Federalnog Crvenog križa preko Crvenog križa HNŽ-a, dobili naredbe Federalnog stožera Civilne zaštite, 17. ožujka održan je i sastanak Stožera Civilne zaštite Čitluk na poziv načelnika Marina Radišića. Na tom sastanku ispred Crvenog križa Čitluk, kao član Stožera sudjelovali su Andrija Stojić, Ilko Prusina i Ivan Iko Ostojić. Na sastanku su doneseni određeni zaključci, smjernica, upute koje su naknadno obznanjene pučanstvu Brotnja.

Brotnjo se priprema

Narednog dana svjesni situacije, neprilika u susjedstvu te mogućnosti da i Čitluk zahvati pandemija, počelo se sa formiranjem interventnih timova i timove podrške na lokalnoj razini. Dodatno su opremljene i osposobljene vlastite operativne snage nakon čega je uslijedio njihov odlazak na teren kako bi upoznali stanovništvo na opasnost koja dolazi.

U petak 20. ožujka dostavljena je prva humanitarna pomoć u Crveni križ Čitluk koja se sastojala od 12 paketa hrane, 12 paketa higijenski potrepština, 12 vreća od po 10 kilograma brašna i 300 pari rukavica koju je poslao Federalni Crveni križ.

Foto: CK Čitluk / Dio volontera Crvenog križa Čitluk

Nakon što je završena administracijska priprema, ustrojstvo, obuka, opremanje i edukacija članova, 26. ožujka počele su prve dostave hrane i higijenskih potrepština. Pomoć je uručena za tri samačke obitelji na Služnju uz pratnju predsjednika mjesne zajednice, a isti dan su članovi Crvenog križa u Čitluku pomogli dvije obitelji s više članova, te su nabavili lijekove i kućne potrepštine nepokretnoj osobi u Donjem Malom Ograđeniku.

Taj zadnji tjedan u ožujku bio je ispunjen mnogobrojnim intervencijama u svim dijelovima Općine Čitluk. Od kupovine lijekova za potrebe bolesnika, starijih i nemoćnih, preko dostave hrane i higijenskih potrepština do pružanja pomoći stranim državljanima koji su u tim danima našli na području Brotnja.

Dnevnik aktivnosti volontere Crvenog križa Čitluk iz toga početnog razdoblja vremena borbe protiv pandemije koronavirusa prepun je ljudskih sudbina koje će za budućnost ostati ispisane kao svjedočanstvo jednog nesebičnog žrtvovanja.

Tu su zabilježene na desetine poziva zabrinutih građana kao i odlasci u posjetu umirovljenicima. ''Zbog zabrinutosti i usamljenosti u ovim teškim vremenima zvone i telefonske linije, te je za više osoba pružena psihološka podrška Crvenog križa Čitluk'', neke su od zabilješki izvršenih zadaća nastale u prvim danima humanitarne borbe.

Pandemija udara

U trenutcima kada koronavirus udara i na njihovu općinu, ekipe Crvenog križa Čitluk nastavljaju s redovitim aktivnostima pomoći potrebitima u ovoj nesvakidašnjoj situaciji.

Nesmanjenim intenzitetom, krajem mjeseca volonteri nastavljaju sa dostavom namirnica pružajući informacije i smirujući građane koji im upućuju telefonske pozive i traže pomoć, savjet ili informaciju... Učestali su pozivi zabrinutih građana, a njihovi volonteri pomoć sugrađanima pružaju i preko telefona. Nekada je tek dostatna riječ utjehe, pravovremena informacija i uputa kako postupiti u tim teškim vremenima.

Foto: CK Čitluk / Za volontere Crvenog križa Čitluk ovo je bio sasvim uobičajeni dan

Poštujući protokole i pridržavajući se mjera predostrožnosti njihovi članovi u pratnji vozilom Hitne službe sudjeluju u prijevozu  pacijenata na hemodijalizu u SKB  Mostar.

Dostavljaju lijekove u Samostan časni sestara u Miletini, a na poziv Centra Civilne zaštite dostavljaju lijekove i u Donje Hamziće. Danonoćne dostave namirnica više ne stižu ni upisivati u dnevnik svojih aktivnosti.

U tim danima dobili su i ''simboličnu pomoć'' od Županijskog Crvenog križa koja se sastojala od 12 pakiranja pelena za odrasle i tri litre dezinfekcijskog  sredstva, te pošiljku za Obiteljski centar Ivan Pavao II.

Već drugog travnja počeli su sa besplatnom podjelom osnovnih prehrambenih i higijenskih proizvoda koje su sami osigurali uz podršku Stožera Civilne zaštite Čitluk.

Od Federalnog Crvenog križa dobili su jedan šator od 16 kvadratnih metara, ceradu, dvadeset pokrivača, dva rasklopiva kreveta, 300 pari rukavica, te 120 bočica vode i 80 bočica raznih sokova od pola litre …

Volonteri Crvenog križa Čitluk namjestili su krevete u Športskoj dvorani Osnovne škole fra Didaka Buntića Čitluk koja je određena kao objekt za prijem eventualno lakše i srednje teško oboljelih osoba od koronavirusa s područja općine Čitluk.

Pomoć sugrađana

Neizmjernu zahvalnost duguju svojim sugrađanima koji su donacijama pomogli njihov humanitarni rad, a onima najugroženijima omogućili da predstojeći Uskrs dostojanstveno obilježe.

Iz toga vremena ostaje zabilježena i nesebična pomoć volontera koji je osobnim vozilom odvezao pacijenta iz Čitluka na odjel za hemodijalizu u SKB-u Mostar, te pacijenta po završetku dijalize vratio kući u Međugorje.

Foto: CK Čitluk / Volonteri Crvenog križa pomažu svojim sugrađanima

Početkom travnja razbuktao se humanitarni rad volontera Crvenog križa Čitluk koji nije mogao proći nezapaženo kod njihovih sugrađana. Sve više ljudi želi pomoći i uključiti se u volontiranje kako bi olakšali posao onima koji od samog početka svakodnevno pomažu starijima, nemoćnima i osobama u samoizolaciji kod dostave lijekova i namirnica, ali obavljaju i mnogobrojne druge aktivnosti kako bi potrebitima olakšali tešku situaciju izazvanu epidemijom.

U vremenu pred Uskrs, volonterima su dani prolazili u svakodnevnom obavljaju aktivnosti koje se odnose na pomoć starijim, bolesnim i socijalno ugroženim u vidu dostave lijekova, hrane i ostalih namirnica. Nastavljena je i pratnja pacijenata na dijalizu u SKB Mostar. 

Od humanitarnih aktivnosti iz sredine travnja zasigurno je zanimljivo izdvojiti i to da su volonteri Crvenog križa Čitluk pročistili dimnjak i dostavili drva za ogrjev starijoj osobi u Mjesnoj zajednici Čalići.

''Za volontere Crvenog križa Čitluk ovo je bio sasvim uobičajeni dan. Imali smo na desetke poziva, prije svega upite od najugroženiji članova zajednice s kojim se problemima susreću i na koji će ih način riješiti. Uspjeli smo posjetiti i pomoći četiri obitelji (muž i žena) stariji od 65 godina. Nekima od njih bile su potrebne namirnice, drugima lijekovi…'', jedan je zapisa od sredine travnja iz dnevnika aktivnosti Crvenog križa Čitluk koji opisuje njihove tadašnje svakodnevne aktivnosti.

Ublažavanje mjera

Tajnik Crvenog križa Grad Mostar sa suvozačem dostavio je 19. travnja zaštitnu opremu i dezinfekcijsko sredstvo Crvenom križu Čitluk, dar Federalnog Crvenog križa BiH, a već 21. travnja iz uobičajene komunikacije sa članovima Stožera Civilne zaštite Čitluk moglo se naslutiti ublažavanje mjera, kao i bolja cjelokupna zdravstvena situacija.

Upućen je poziv pučanstvu Brotnja da se uključi u humanitarnu akciju prikupljanja prehrambenih i higijenski namirnica i novčani sredstava za pomoć obiteljima i samcima koji žive u otežanim materijalnim uvjetima i potrebna im je određena vrste humanitarna pomoć.

Dane do kraja travnja volonteri Crvenog križa Čitluk provodili su u dostavi lijekova i osnovnih namirnica starim i nemoćnima za koje to nema tko drugi učiniti.

Humanitarna akcija  prikupljanja prehrambenih namirnica i higijenski potrepština za potrebite u Brotnju održana je od 28. travnja do 1. svibnja 2020. godine. Upravo u tome razdoblju su volonteri Crvenog križa Čitluk na više lokacija dijelili višekratne zaštitne maske i rukavice. Zaštitne maske i rukavice dijelili su i prilikom posjete kućanstvima početkom svibnja.

Foto: CK Čitluk / Neke od mnogobrojnih aktivnosti volontera Crvenog križa Čitluk

Zadnjeg dana travnja volonteri Crvenog križa Čitluk sa osobnim kolima iz skladišta Crvenog križa Čapljina u Čapljini preuzeli su 16 paketa humanitarne pomoći, (hrana i higijenske potrepštine) i pelene za odrasle (557 kom). Ovo je ranije dopremljena donacija Federalnog Crvenog križa koju su dobili iz Kuvajta i Turske.

Aktivnosti Crvenog križa Čitluk provode se shodno naredbama, preporukama i mjerama stožera Civilne zaštite na svim razinama, a na osnovu mandata i misije ove najveće svjetske humanitarne organizacije. Tako su početkom svibnja dani ispunjeni podjelom prehrambeni proizvoda i higijenski potrepština za najugroženije pojedince i obitelji u Brotnju koji su prikupljeni kroz donacije u protekloj humanitarnoj akciji.

''Svjesni smo činjenice da ima još obitelji koje su u novonastaloj situaciji u stanju potrebe i da im žurno treba pripomoći, prije svega sa raznim namirnicama. Crveni križ Čitluk želi im pripomoći, neka nas nazovu ili neka nas posjete. Nitko ne smije biti gladan'', izvod je iz dnevnika aktivnosti prvih dana svibnja.

Tih dana, svima koji su im se obratili izašli su u susret.

Sukladno svojoj misiji pomaganja potrebitima, četrnaest volontera i tajnik Crvenog križa Čitluk od 17. ožujka 2020. godine svoje vrijeme, resurse, znanje i čitavog sebe stavili su na raspolaganje stožeru Civilne zaštite općine Čitluk.

''Za volontere Crvenog križa Čitluk ovo su sasvim uobičajeni radni dani. Skromni su, a tako veliki i plemeniti. Oni su ponos svakog od nas'', jedan je od upisa u njihov dnevnik aktivnosti koji nam je posebno ostao upečatljiv i kojim smo željeli završiti ovaj tekst. Hvala im.

Zadnji upis u ''ratni dnevnik humanosti'' Crvenog križa Čitluk

U skladu s preporukama Međunarodnog pokreta Crvenog križa, Crvenog polumjeseca i Federalnog Crvenog križa BiH, volonteri Crvenog križa Čitluk su 8. svibnja na Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca pod sloganom ''SVI SMO CRVENI'' posjetili potrebite (dvjema obiteljima dodijeljena hrana i higijenske potrepštine i jednoj obitelji pelene za odrasle) koji su evidentirani u Crvenom križu Čitluk.

Lijepili su plakate, dijelili letke na informativnim štandovima, distribuirali markice na javnim mjestima uz obavezno poštovanje mjera zaštite. Videozapisom pozivali smo građanstvo da daju svoj doprinos pozivom na humanitarni broj, na društvenim mrežama objavljivali slikane plišane medvjediće sa zaštitnim maskama, kojeg su izradili naši volonteri i na taj način promicali zaštitu od širenja pandemije coronavirusa COVID-19.

Kopirati
Drag cursor here to close