Džamija Havadže Duraka

Erdogan svečano otvorio Baščaršijsku džamiju

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan svečano je danas otvorio Baščaršijsku džamiju
Kultura / Vjera | 27. 08. 2021. u 14:12 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan svečano je danas otvorio Baščaršijsku džamiju, koju je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Predsjednik Turske, koji boravi u posjeti BiH, klanjao je džumu-namaz u Baščaršijskoj džamiji, odnosno džamiji Havadže Duraka, koja od 16. stoljeća krasi staro jezgro Sarajeva, a koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske. Nakon džume-namaza, koji je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, održano je svečano otvaranje džamije.

Svečanom otvaranju prisustvovali su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, ministar trgovine Turske Mehmet Mus, ministar kulture Mehmet Nuri Ersoy, predsjednik Direkcije za komunikacije Turske Fahrettin Altun, glasnogovornik Predsjedništva Turske Ibrahim Kalin te brojni drugi zvaničnici i građani.

Foto: MINA / Otvaranje Čaršijske džamije u Sarajevu

Restauracija na ovoj ljepotici iz 1528. godine počela je 2017, a zbog ranije situacije s pandemijom koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, otkazan je program svečanog otvorenja.

Protokol o restauraciji džamije koja je više puta obnavljana, a veća obnova je ona iz 1866/1867. godine, u travnju 2017. potpisali su predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

Predsjednik Turske Erdogan će se poslijepodne sastati sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom. Nakon sastanka i radne večere predviđena je konferencija za novinare.

Erdogan će nakon Bosne i Hercegovine posjetiti i Crnu Goru.

Obraćanje reisu-l-uleme prilikom otvaranja Čaršijske džamije

Danas smo u prilici da, zajedno s našim bratom i prijateljem predsjednikom Republike Turske gospodinom Recepom Tayyibom Erdoğanom, svečano otvorimo obnovljenu Čaršijsku džamiju u Sarajevu.

Ova džamija nije najveća u Sarajevu, ali jeste jedna od najstarijih u Šeheru, u srcu Baščaršije. Ona je, zajedno s Begovom i Carevom džamijom, dio graditeljskog identiteta Starog grada i simbol identiteta muslimana u Bosni i Hercegovini.

Ovo su trenuci u kojima treba da se prisjetimo plemenitog vakifa Havadže Duraka, koji ju je sagradio davne 1528. godine. Od tada je ova džamija, zajedno s drugima, bila okosnica razvoja Baščaršije, jer su se oko nje podizali dućani i zanatske radnje. Historija nam govori da je džamija stradala u ratovima i da je izgorila u požaru 1697. godine, kada je austrijski vojvoda Eugen Savojski zapalio Sarajevo. Kasnije, s vremena na vrijeme, ona je obnavljana. Posljednja njena obnova bila je nakon Drugog svjetskog rata.

Kopirati
Drag cursor here to close