Kad Bakir ženi

Erdogan doputovao u Sarajevo, prvo će na vjenčanje pa u Predsjedništvo BiH

Erdogan će službeni susret s članovima Predsjedništva BiH imati tek u večernjim satima nakon čega je najavljena konferencija za novinstvo.
Vijesti / Politika | 27. 08. 2021. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan doputovao je u jednodnevnu službenu posjetu Bosni i Hercegovini (BiH).

Erdogan je na Međunarodni aerodrom Sarajevo doputovao u prijepodnevnim satima u petak u pratnji izaslanstva, a nakon dolaska u glavni grad BiH turski predsjednik je obišao mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, na Šehidskom mezarju Kovači.

S Erdoganom su doputovali njegova supruga Emine, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, šef ureda za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Turskog predsjednika su na sarajevskom aerodromu, između ostalih, dočekali veleposlanik Turske u BiH Sadik Babur Girgin, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Predsjednik Turske bi trebao klanjati džumu-namaz u Baščaršijskoj džamiji, odnosno džamiji Havadže Duraka, koja od 16. stoljeća krasi staro jezgro Sarajeva, a koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Restauracija na ovoj ljepotici iz 1528. godine počela je 2017., a zbog pandemije koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, otkazan je program svečanog otvorenja.

Protokol o restauraciji džamije koja je više puta obnavljana, a veća obnova je ona iz 1866/1867. godine, u travnju 2017. potpisali su predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

Predsjednik Turske Erdogan će se potom sastati s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom. Nakon sastanka i radne večere predviđena je konferencija za novinare.

Erdogan će nakon Bosne i Hercegovine posjetiti i Crnu Goru.

Erdogan položio cvijeće i proučio fatihu na mezaru Alije Izetbegovića

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan tijekom jednodnevne posjete Bosni i Hercegovini posjetio je Šehidsko mezarje Kovači, u Sarajevu gdje je položio cvijeće i proučio fatihu na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Izaslanstvo, pored turskog predsjednika, čine supruga Emine, ministar trgovine Mehmet Mus, kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, šef ureda za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

U prtanji turskog izaslanstva bili su i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Kopirati
Drag cursor here to close