Monografija

Vareš i vareški kraj kroz stoljeća

Knjiga „Vareš i vareški kraj kroz stoljeća“ ima 384 stranica foto-monografskog formata s preko 600 fotografija i Leksikonom uglednih Varešana u dodatku.
Kultura / Knjige | 15. 07. 2019. u 10:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Monografija "Vareš i vareški kraj kroz stoljeća", koju je uredio književnik Željko Ivanković ovih objavljena je u nakladi podružnice HKD-a Napredak u Varešu.

Ivanković u predgovoru podsjeća da su gotovo cjelokupnu povijest Vareša i vareškog kraja (od Ilira i Rimljana do našeg doba) obilježila rudna bogatstva, koja su značajno uticala na to da je vareški kraj ušao u povijest. Kako zapisuje Ivanković, ovaj kraj bio je intrigantan brojnim istraživačima, ponajprije rudarsko-geološke struke, potom historičarima, a onda i znanstvenicima najrazličitijih struka.

Ime i pojam Vareša stari su jedva 550 godina, a ipak, navodi urednik monografije, vareški kraj s Dabravinama, Zvjezdangradom, Bobovcem, Perunom, Borovicom, Dubošticom, Jelaškama, Oćevijom, Brgulama... ispisuje varešku povijest cijela dva tisućljeća...

''Knjiga „Vareš i vareški kraj kroz stoljeća“ na jednom mjestu okuplja i kondenzira tu dugotrajnu i brojnim diskontinuitetima obilježenu čudesnu povijest. Ispisati tu priču na jednom mjestu i u jednoj knjizi dugogodišnji je san brojnih generacija Varešana. Sabrati na jednom mjestu sva znanja nebrojenih povijesnih izvora ili ona o kojima su fragmentarno pisali brojni velikani povijesne znanosti kao što su Radimsky, Sergejevski, Kreševljaković, Filipović, Bešlagić, Basler, Anđelić, Đaković, Mikolji, Džaja, kao i Benić, Batinić, Katzer, Ćorović, Protić, Palavestra, Zirdum, Bugarski.i brojni Varešani, generacijama je bio nedosanjan san'', istaknuo je Ivanković za Fenu.

Knjiga „Vareš i vareški kraj kroz stoljeća“ ima 384 stranica foto-monografskog formata s preko 600 fotografija i Leksikonom uglednih Varešana u dodatku.

Monografiju posvećenu Varešu potpisuju Željko Ivanković, autor teksta i glavni urednik; Mladenko Marijanović, urednik fotografije i Mladen Divković, likovno-tehnički i grafički urednik publikacije. Leksikon na kraju knjige priredio je Vladimir Ruf.

Kopirati
Drag cursor here to close