Zlatna groznica

Vareš se nada

Koncesivni ugovor koji je napravljen, striktno je navedeno olovo, cink i barit. Ako se pojavi prisustvo plemenitih metala ili nekih drugih metala, to će se sve regulirati aneksom ugovora...
Gospodarstvo / Industrija | 23. 06. 2018. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih dana iz Vareša vijesti o uspješnim istražnim radnjama mineralnih resursa olova, cinka i barita. To je veliko ohrabrenje za žitelje ove općine, nadaju se da bi nakon 30 godina rudarenje ponovo moglo postati okosnica ekonomskog i ukupnog razvoja ove lokalne zajednice ali i gospodarstva u našoj zemlji.

Na medijske natpise, prenosi Federalna televizija, o zlatnoj groznici u Varešu gledaju s podsmijehom, ali se nadaju mogućem oživljavanju rudarenja na ovom području nakon što koncesionari okončaju istraživanja mineralnih resursa olova, cinka i barita na lokalitetima Veovača i Rupice.

"Bitno je napomenuti da se radi o koncesiji za olovo, cink i barit. Ne radi se o koncesiji za zlato, budućem rudniku zlata. Koncesivni ugovor koji je napravljen, striktno je navedeno olovo, cink i barit. Ako se pojavi prisustvo plemenitih metala ili nekih drugih metala, to će se sve regulirati aneksom ugovora o koncesiji", pojašnjava Ermin Musa, pomoćnik načelnika općine Vareš.

U Federalnom zavodu za geologiju, koji je proteklih godina bio uključen u aktivnosti koncesionara u Varešu, ističu da investitore s razlogom zanima ovo područje.

"Poznat je potencijal područja Vareša za istraživanje obojenih i plemenitih metala već odavno. Prva ozbiljna istraživanja su krenula 1952. godine, pa s prekidom su vršena do 1990. godine. Utvrđen je značajan potencijal za obojene metale, do '90. je radio i rudnik na lokalitetu Veovača", ističe Hazim Hrvatović, direktor Federalnog zavoda za geologiju.

Iz sjedišta koncesionara je priopćeno da su na lokalitetu Veovača završili kontrolna geološka istraživanja te da je u nadležnom Federalnom ministarstvu u tijeku procedura potvrđivanja rezervi, što je prvi korak u pribavljanju potrebnih suglasnosti za ostale aktivnosti.

''Na drugom lokalitetu Rupice u tijeku je izvođenje radova geoloških istražnih bušenja te s, obzirom na činjenicu da su ista na samom početku, teško je njihove rezultate kvalificirati kao rezerve bez obzira o kojem mineralu se radi'', navodi se.

Nema mjesta velikoj euforiji, ističu u općinskoj administraciji, ali ne kriju zadovoljstvo što za rudarenje postoje zainteresirani investitori.

"Investitor koji tu radi već je počeo s ulaganjem u lokalnu zajednicu, pomaže sportske klubove, rekonstrukciju puteva, tako da je on već ovdje u lokalnoj zajednici ostavio utisak ozbiljnog investitora", napominje Musa.

U Varešu žele vjerovati da će se rudarenje vratiti u ovaj grad jer, kažu, puno je razloga za to.

"Neka se otvori ovo što se planira, bilo bi nam dobro, i oni koji budu u inostranstvu doći će nazad u Vareš, ako bude neko kazao da ima para da se može raditi da se može zaposliti", priča Mijo Gvozdenović, umirovljenik nekadašnjeg Rudnika željezne rude.

Koncesionari nastavljaju aktivnosti na utvrđivanju opravdanosti ulaganja u eksploataciju olova, cinka i barita, najavljuju ulaganja u istražne radnije vrijednosti 10 milijuna eura. U Varešu kažu, s ili bez zlatnih žila, povratak rudarenja ovom području značio bi napredak i ne samo u ekonomskom smislu.

Kopirati
Drag cursor here to close