Svašta

Vlada traži da se Crnaja ne obnavlja

Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 09. 2020. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prijedlog premijera Federacije BiH, Federalna vlada zadužila je Javno poduzeće Ceste Federacije BiH d.o.o Sarajevo da, zbog krize uzrokovane pojavom koronavirusa COVID-19 i novonastalih okolnosti poslovanja, prema kreditorima pokrene inicijativu za razmatranje mogućnosti odgode provođenja Programa “Modernizacija magistralnih cesta Federacije BiH” u dijelu koji se odnosi na sanaciju tunela Crnaja na saobraćajnici Sarajevo - Mostar.

''Ovo javno poduzeće je obvezano i da izvrši dodatna snimanja intenziteta prometa naizmjeničnim propuštanjem kroz tunel Crnaja u toku simuliranog izvođenja radova, te nakon dodatnih snimanja predloži dinamiku izvođenja radova. Stupanjem na snagu današnjeg, zaključak od 10.9.2020. godine prestaje važiti'', priopćila je Vlada federacije nakon sjednice u Sarajevu.

Podsjetimo, danas je i Asocijacija poduzetnika Hercegovine (APH) tražila da se prolongira početak radova na rekonstrukciji tunela Crnaja na magistralnom putu koji povezuje sjever i jug BiH, na dionici Jablanica - Konjic.

Naime, već je u više navrata ukazivano kako se radi o jednom od najprometnijih puteva u zemlji i zastoji u prometu zasigurno bi rezultirali ogromnim štetama za gospodarske subjekte u cijeloj zemlji, navodi se u priopćenju ove poduzetničke udruge.

"Podjednako bi se to odrazilo na poduzetnike s područja Mostara, Jablanice i Konjica, kao i svih drugih mjesta Hercegovine, ali i na trgovce sa šireg područja koji gravitiraju ovom dijelu naše zemlje, na turističke i ugostiteljske firme, te na sve one kompanije čija je djelatnost vezana za promet ljudi i dobara", rečeno je.

Inače, direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić u intervjuu za Fenu rekao je da je postalo neminovno da se krene s rekonstrukcijom tunela Crnaja po postojećem ugovoru koji je potpisan i za koji je osigurana građevinska dozvola, a sve zbog posljedica pandemije Covid-19, umanjenih prihoda JP Ceste FBiH za 10 milijuna KM, činjenice da do kraja naredne godine JP Ceste moraju implementirati kredit Svjetske banke i Europske investicijske banke a i zbog činjenice da autocesta na koridoru V-c vjerojatno neće biti sagrađena u skorom razdoblju, te lošeg trenutnog stanja tunela.

Pojašnjavajući raniju odluku  Federalne vlade o početku radova na obnovi jednog od ključnih tunela na magistralnoj cesti Sarajevo-Mostar, Pravdić je kazao da je posebna studija pokazala da bi privremeno alternativno rješenje odvijanja prometa koštalo oko 8 milijuna KM, da bi uključivalo velike uspone i da se u takvim uvjetima teški promet ne bi mogao odvijati. Zbog svega toga i naprijed pojašnjenih razloga, odlučeno je da se krene u rekonstrukciju prema postojećem ugovoru.

Javno poduzeće Ceste je početkom ovog tjedna održalo sastanak s izvođačem radova, projektantima i nadzorom gdje je zaključeno da će u narednih 10 dana izvođač radova podnijeti zahtjev za početak radova, nakon čega će ići mobilizacija gradilišta, a da će od Federalnog ministarstva prometa i komunikacija tražiti odobrenje za izmjenu režima prometa.

''Prema postojećem ugovoru, te s obzirom na to da nemamo opciju nikakvog obilaska, za vrijeme rekonstrukcije tunela predviđeno je da se sav promet odvija naizmjenično jednom prometnom trakom'', ističe Pravdić.

Kopirati
Drag cursor here to close