Najduže čekanje 30 minuta

Pravdić: Rekonstrukcija tunela Crnaja nije se mogla više odgađati

Maksimalno čekanje tijekom radova ne bi trebalo premašivati dužinu tri intervala, odnosno ukupno 30 minuta
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 09. 2020. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog posljedica pandemije Covid-19, umanjenih prihoda JP Ceste FBiH za 10 milijuna KM, činjenice da do kraja naredne godine JP Ceste moraju implementirati kredit Svjetske banke i Europske investicijske banke, a i zbog činjenice da autocesta na koridoru V-c vjerojatno neće biti sagrađena u skorom razdoblju, te lošeg trenutnog stanja tunela, postalo je neminovno da se krene s rekonstrukcijom tunela Crnaja po postojećem ugovoru koji je potpisan i za koji je osigurana građevinska dozvola, izjavio je za Fenu direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić.

Pojašnjavajući odluku Federalne vlade o početku radova na obnovi jednog od ključnih tunela na magistralnoj cesti Sarajevo-Mostar, Pravdić je kazao da je posebna studija pokazala da bi privremeno alternativno rješenje odvijanja prometa koštalo oko 8 milijuna KM, da bi uključivalo velike uspone i da se u takvim uvjetima teški promet ne bi mogao odvijati. Zbog svega toga i naprijed pojašnjenih razloga, odlučeno je da se krene u rekonstrukciju prema postojećem ugovoru.

Naizmjenično odvijanje prometa

Javno poduzeće Ceste je početkom ovog tjedna održalo sastanak s izvođačem radova, projektantima i nadzorom gdje je zaključeno da će u narednih 10 dana izvođač radova podnijeti zahtjev za početak radova, nakon čega će ići mobilizacija gradilišta, a da će od Federalnog ministarstva prometa i komunikacija tražiti odobrenje za izmjenu režima prometa.

''Prema postojećem ugovoru, te s obzirom na to da nemamo opciju nikakvog obilaska, za vrijeme rekonstrukcije tunela predviđeno je da se sav promet odvija naizmjenično jednom prometnom trakom'', ističe Pravdić.

U jeku građevinske i turističke sezone, urađena je simulacija radova s regulacijom prometa i odvijanja jednom proemtnom trakom, uključujući nakupljanje i propuštanje vozila. Promatran je period od 7 do 13 sati kada je mjeren promet koji je naizmjenično propuštan kroz tunel uz pomoć semafora.

Najduže čekanje pola sata

''Simulacija je pokazala da ako neka vozila budu čekala na drugi interval, ukupno čekanje može iznositi 18 minuta. Ako bi se desilo da se promet nakuplja na nekom drugom mjestu, pa posljedično tome dođe do nakupljanja i na tunelu, naša pretpostavka na osnovu simulacije je da maksimalno čekanje ne bi trebalo premašivati dužinu tri intervala, odnosno ukupno 30 minuta'', pojašnjava direktor Cesta FBiH.

Što se tiče alternativnih pravaca, mogu se koristiti druge magistralne ceste, od Lašve do Nević Polje preko Bugojna, Kupresa, Tomislavgrada do Mostara. Također cestom M 16.4 Jablanica-Bugojno njime mogu prometovati vozila maksimalne nosivosti do 7,5 t, a tu je i pravac Sarajevo –Foča-Trebinje.

Radovi na rekonstrukciji tunela Crnaja bi trebali započeti do kraja septembra odnosno kada se pribave suglasnosti za izmjenu režima prometa. Prvo će se početi s radovima na lijevoj strani tunela, pravac Sarajevo – Mostar, uz primjenu izmijenjenog režima prometa naizmjenično jednom saobraćajnom trakom kroz tunel.

Poziv na maksimalno strpljenje

Završetak prve faze je planiran do siječnja 2021. godine. U drugoj fazi će se promet prebaciti na dio koji će biti završen i asfaltiran u prvoj fazi tj .lijeva strana u pravcu Sarajevo-Mostar , kako bi se izvodili radovi na desnoj strani u pravcu Mostara. Završetak te faze skupa za zidovima koji su visoki 2,5 metra u tunelu, skupa s podnožnim svodom kolektorom hidroizolacijom , planiran je u maju sljedeće godine kako bi tijekom ljetnog perioda građevinske i turističke sezone, pa sve do rujna, promet bio pušten dvosmjerno kroz tunel.

U rujnu bi radovi ponovo započeli, bila bi završena hidroizolacija u svodu tunela,torkret beton, osvjetljenje i asfalterski radovi, kako bi se, zaključno sa zimom, ovaj projekt trebao okončati. Potrebno je napomenuti da je ugovor potpisan 18.6.2019. godina s JV u sastavu HP Investing d.o.o. Mostar i Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo koji su trenutno među najboljim kompanijama za radove na tunelima u našem okruženju tako da Cestama FBiH ne očekuju nikakve propuste niti probleme od strane izvođača.

''S obzirom na to da je tunel rađen 50-ih godina prošlog stoljeća i da je njegovo stanje takvo da je rekonstrukcija neophodna radi sigurnosti svih sudionika u prometu, još jedanput apeliramo na sve sudionike u prometu na maksimalno strpljenje. JP Ceste će, skupa sa izvođačem, poduzeti sve što je u našoj mogućnosti da se radovi što prije i što kvalitetnije završe. Režim prometa će biti takav da će izvođač tražiti da se naizmjenični promet odvija od pet sati ujutro do ponoći s tim da će, osim semafora, biti prisutni i radnici zaduženi za manualno preusmjerenje. Od ponoći do 5 sati ujutro predviđa se totalna obustava prometa izuzev vozila hitne pomoći koje bi u pratnji izvođača bili pušteni kroz tunel. Nadamo se da će se ova naša predviđanja ostvariti i da ćemo svi skupa završiti ovaj jako zahtjevan projekt čime ćemo svim sudionicima u prometu ponuditi veću sigurnost u prometu na magistralnom pravcu Sarajevo–Mostar'', zaključuje Pravdić.

APH traži prolongirtanje radova

Podsjetimo, Asocijacija poduzetnika Hercegovine (APH) traži da se prolongira početak radova na rekonstrukciji tunela Crnaja na magistralnom putu koji povezuje sjever i jug BiH, na dionici Jablanica - Konjic. Naime, već je u više navrata ukazivano kako se radi o jednom od najprometnijih puteva u zemlji i zastoji u prometu zasigurno bi rezultirali ogromnim štetama za gospodarske subjekte u cijeloj zemlji, navodi se u priopćenju ove poduzetničke udruge.

"Podjednako bi se to odrazilo na poduzetnike s područja Mostara, Jablanice i Konjica, kao i svih drugih mjesta Hercegovine, ali i na trgovce sa šireg područja koji gravitiraju ovom dijelu naše zemlje, na turističke i ugostiteljske firme, te na sve one kompanije čija je djelatnost vezana za promet ljudi i dobara", rečeno je. Kažu kako je bojazan poduzetnika opravdana i realna, a da je to tako, svi smo se osvjedočili na primjeru obnove tunela Vranduk.

Kopirati
Drag cursor here to close