Pregled godine

Koliko je novog asfalta dobila Hercegovina u 2019.?

Pikameri tuku i na poddionici Počitelj - Zvirovići, gdje Kinezi, u suradnji s Azerbejdžancima, rade na izgradnji petlje i mostu dugom skoro kilometar.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 01. 2020. u 13:23 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošla 'cestovna' godina u Hercegovini završila je raspisivanjem tendera za izvođača radova na najvećem i najzahtjevnijem dijelu izgradnje Koridora 5C, koji je raspisan je sredinom prosinca.

Tunel Prenj i dionica autoceste koja bi spojila sjever i jug Mostara, ukupne je dužine 51 kilometar, a Javno poduzeće (JP) Autoceste Federacije BiH za tu izgradnju, kako je najavljeno, osiguralo je više od 600 milijuna zaduženih eura.

No, izgradnja dijela te autoceste izazvala je i uznemirenost u javnosti. Stanovnici južnih mostarskih naselja u više navrata prosvjedovali su i tvrdili da će leći pred strojeve, budući da trasa autoceste prolazi kroz njihova dvorišta i prirodna bogatstva.

Foto: Bljesak.info / Cesta Neum - Stolac

Iz Autocesta FBiH tada su reagirali da je građanima isplatila milijun i pol maraka za otkup zemljišta te da je više od 90 posto vlasnika i pristalo na postupak eksproprijacije. Pravdalo se iz poduzeća i time da trasu autoceste nije odredilo njihovo poduzeće, nego da prostorni plan donosi entitetski Zastupnički dom i Dom naroda.

Hercegovina kao veliko gradilište – medijski su naslovi iz u PR tekstova javnih poduzeća čim prođe bager i digne se malo prašine, prema tim najavama, radovi na dionici ceste Buna – Počitelj, dugoj 7,2 kilometra, trebali bi uskoro biti završeni.

Radove izvodi širokobriješki Hering pod nadzorom Španjolaca, a projekt je vrijedan 25 milijuna, također zaduženih, eura.

Foto: Bljesak.info / Svečano obilježen početak radova na dionici autoceste Zvirovići - Počitelj

Pikameri tuku i na poddionici Počitelj - Zvirovići, gdje Kinezi, u suradnji s Azerbejdžancima, rade na izgradnji petlje i mostu dugom skoro kilometar.

Rok izgradnje je same ceste je 24 mjeseca, dok je rok za most 30 mjeseci. Nadzor vrši talijanska tvrtka. Tada se sklopila ruka s Kinezima te je početak radova na dionici dugoj 10 km u studenom, obilježen polaganjem kamena temeljca i crvenim mašnicama na lopatama.

Tijekom 2019. stigla je i najava kako su u tijeku pregovori za izgradnju brze ceste od Mostara do Hrvatske. Cesta bi bila duga 64 km, a ruta bi išla preko Širokog Brijega i Gruda do granice s RH.

Foto: Bljesak.info / Cesta Neum - Stolac

Brza cesta bi, prema planu, imala četiri podvožnjaka, tri mosta, sedam vijadukata, nadvožnjak i tri tunela. Oko 750 milijuna maraka se procjenjuju troškovi radovi, a konačni datumi nekih potpisivanja i gradnje još nisu poznati. Valjda će i za to, po ustaljenoj praksi, biti potrebno nekih 20-30 godina.

Barem nešto. Polovica južne obilaznice Mostara završena je izgradnjom dionice Međine - Miljkovići. Cesta duga 6,7 km, vrijedila je nešto više od pet milijuna maraka, a taj projekt star skoro 20 godina, po riječima federalnog ministra prometa i veza Denisa Zvizdića, ranije nije bio završen jer nije bilo sredstava, a ni volje. Ubrzo bi se trebalo kopati i od Miljkovića do Rodoča, čime bi bila završena i druga polovica obilaznice, pa time rasteretio promet kroz gradske ulice.

Foto: Bljesak.info / Autocesta kroz BIH

Još starija priča od mostarske obilaznice je cesta Neum - Stolac. Ove godine na toj cesti značajno je probijanje tunela Žaba. Radovi na tunelu započeli su u listopadu 2018., s rokom izgradnje od dvije godine. Izvođač radova je konzorcij Euro-Asfalta i HP Investinga.

Dio prometnice koji prolazi kroz neumsko zaleđe, već je pušten u promet, a započelo se s rodovima i sa stolačke strane. Od Neuma do Stoca novom cestom trebali bi se voziti 2021. godine.

Tijekom godine na područje Hercegovine iz svojih sredstava, ali i onda kada više razine nešto bace, radilo se na rekonstrukciji i izgradnji postojećih prometnica u lokalnim zajednicama.

Foto: Bljesak.info / Kružni tok dionice Južne obilaznice Mostara u mjestu Varda

Najznačajnije gradilište u gradu na Neretvi je rekonstrukcija ulice Blajburških žrtava u naselju Smrčenjaci. Projekt obnove započeo je u rujnu, a planirani završetak je 2021. godine. Radove za oko milijun i 700 tisuća KM izvodi firma HP Investing.

U ožujku ove godine puštene su u promet obje trake na novom, neimenovanom, mostu koji spaja Aveniju sa Zalikom. Most je tako nakon 11 godina tek završen.

Upravo će stanovnicima naselja Rudnik bezimeni, konačno završeni, most biti još bliže, jer je u tijeku izgradnja ceste iz tog naselja prema mostu, trasom nekadašnje željezničke pruge. Radove za manje od pola milijuna maraka izvodi Amitea.

Ipak, kada sagledamo sve, 2019. godinu obilježio je simbolični metar novog asfalta, pokoja zakrpana rupa, nova zaduženja i obilje obećanja.

Kopirati
Drag cursor here to close